Як РФ нарощує армію біля кордонів України (ІНФОГРАФІКА)

Росія створює нові військові підрозділи у Західному військовому окрузі. Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, посилаючись на начебто зростаючу активність НАТО.

Починаючи з 2012 року, Росія збільшила і реорганізувала свої військові частини поблизу країн альянсу. А після анексії Криму і початку війни на Донбасі десятки тисяч військовослужбовців були переміщені до кордонів України.

Російські дивізії на кордоні України

Нові бази і полігони з’явилися усього за декілька десятків кілометрів від України – зокрема, це Клинці, Валуйки і Богучар.

«Вони, по-перше, стримують Україну від проведення операцій на Донбасі, загрожуючи фланговим ударом з півночі – це 3-тя дивізія. 144-та дивізія, швидше за все, націлена або на дії проти північного сходу України, тобто Чернігів, Київ, або проти Білорусі, залежно від ухваленого рішення», – розповідає військовий аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

Тепер у планах Росії – створити до кінця року ще 20 нових військових частин і з’єднань на заході країни. Як відповідь нібито на зростаючу активність НАТО. Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

«У цьому немає нічого особливого чи нового. Цей процес триває вже багато років. Це почалось після російської агресії проти Грузії у 2008 році.

І ми побачили, що у так званій «модернізації» російської армії акцент робиться саме на західному напрямку», – розповідає науковий співробітник Міжнародного центру оборони і безпеки у Таллінні Калев Стойческу.

Детальніше на Радіо Свобода

агресія росія армія

Знак гривні
Знак гривні