Фантастика в житті: інженери створили «розумну» нитку й рухаються до створення сорочки-комп'ютера

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту створили волокно зі штучним інтелектом, яке можна програмувати, що здатне зберігати й аналізувати дані та змінювати свої властивості залежно від потреб.

Цифрове волокно збільшує можливості тканини, дозволяючи використовувати її для моніторингу фізичних вправ, для збору медичних даних, раннього виявлення хвороб тощо.

За допомогою цього волокна можна створити тканини, що "мають пам'ять". У волокні є сотні мікрочипів, які з'єднані між собою в десятки метрів волокна.

Це волокно може вбудовуватись у тканини, пратися (нині до десяти разів, але це лише початок). Вдягаючи таку сорочку, людина нічого не відчуватиме.

Натомість така сорочка зберігатиме інформацію – наприклад, весільна сукня може записати музику з весілля, записувати дані про вашу пробіжку, збирати дані про температуру тіла і так далі. Що завгодно.

Наступним кроком має стати створення мікроконтролера, який зберігатиметься в самому волокні – зараз це ще неможливо. Але коли це зроблять, по суті, можна створити сорочку-комп'ютер.

Читаючи це, ми не раз думали про шпигунське чи армійське застосування тканини. І не помилилися. Виявляється, до фінансування розробки причетні кілька військових інституцій США: S. Army Institute of Soldier Nanotechnologies, U.S. Army Research Office, Defense Threat Reduction Agency.

Докладніше англійською на сайті MIT

технології наука майбутнє армія

Знак гривні
Знак гривні