Китай призупинив ультрамарафони, коли 21 із 172 учасників одного загинули

У гірському ультрамарафоні взяли участь 172 людини, з них 21 учасник загинув.

У Китаї тимчасово заборонили проведення ультрамарафонів та інших забігів на довгі дистанції після того, як 21 бігун загинув під час змагань у травні.

Влада країни тимчасово зупинила проведення всіх ризикованих спортивних змагань, які не мають чітких правил та стандартів безпеки. Під заборону потрапили, крім ультрамарафонів, трейлові забіги, трекінг у пустелі, польоти у «костюмах-крилах».

За даними Китайської атлетичної асоціації, у 2019 році у країні відбувся 481 трейловий забіг та 25 ультрамарафонів. Як довго триватиме заборона на такі змагання, невідомо.

22 травня в провінції Ганьсу відбувався гірський 100-кілометровий ультрамарафон. Під час високогірного етапу перегонів розпочався град, крижаний дощ та ураган. Це сталося на відрізку між 20 та 31 кілометром забігу.

Коли деякі учасники зникли безвісти, змагання вирішили припинити. Усього в ультрамарафоні взяли участь 172 людини, з них 21 учасник загинув.

Зокрема, загинув багаторазовий переможець ультрамарафонів, 31-річний Лян Цзин. На знімках із початку змагань його показували в шортах, тонкій кофтинці та бейсболці.

Також загинув 34-річний спортсмен, який мав проблеми зі слухом і не міг говорити. Він став відомим після перемоги на марафоні серед чоловіків із порушеннями слуху на Національних паралімпійських іграх у Китаї у 2019 році.

Після цього критики зазнала місцева влада та організатори. Їх звинувачували у тому, що не було плану дій на випадок надзвичайних ситуацій.

Шістьох людей порятував місцевий пастух.

Чжу Кемінг розповів, що пас овець, коли погіршилася погода: різко впала температура, розпочався град, крижаний дощ і ураган. Чоловік заховався до печери, де зберігав продукти й інші речі на випадок надзвичайної ситуації.

Він помітив постраждалого бігуна й вирішив йому допомогти. Чжу Кемінг провів його до печери, масажував руки й ноги, а також розпалив багаття, щоб висушити одяг.

Ще четверо бігунів дісталися до печери й повідомили, що бачили інших постраждалих людей, деякі з них були непритомними. Чжу Кемінг вийшов на пошуки та врятував ще одну людину.

«Були люди, яких не вдалося врятувати. Були двоє мертвих чоловіків, я нічого не зміг для них зробити. Вибачте», — сказав Чжу Кемінг.

Чжу Кемінг на вході до своєї "аварійної" печери
Чжу Кемінг на вході до своєї "аварійної" печери

абзац трагедія спорт Китай

Знак гривні
Знак гривні