«Сучка не схоче – кобель не скоче». Священник-блогер-депутат – про право жінки розпоряджатися своїм тілом

Священник Православної церкви України та водночас депутат Полтавської міської ради від «Європейської солідарності» Олександр Дедюхін заявив, що жінка не може робити аборт, якщо дала згоду на секс.

фото Poltava.to
фото Poltava.to

Про це свідчить пост священника у Facebook. Однак згодом Дедюхін трохи відредагував початкову версію допису, пише Громадське.

Так, Дедюхін розповів, що до нього звертаються люди, які наголошують, що жінку не можна вважати лише інкубатором, адже вона самостійно може розпоряджатися власним тілом. 

«Якщо хоча б на мить приспустити перетинки між звивинами, то можна дізнатися, що ембріон в матку потрапляє внаслідок певних дій, вчинених самою жінкою. Як там старі люди кажуть: "Сучка не схоче — кобель не скоче". І якщо ти вже дала згоду на одне, то, будь ласка, неси відповідальність», — написав Дедюхін.

Він також додав, що «відповідальність чоловіка набагато більша — у нас же патріархат».

Зазначимо, що згодом Дедюхін дещо відредагував свій допис. Зараз він виглядає ось так:

Вкотре переконуюсь, що в багатьох відсутні причинно-наслідкові зв'язки. Мені тут палко пишуть, мовляв, не можна вважати...

Posted by Олександр Дедюхін on Tuesday, June 1, 2021

Крім того, в іншому дописі Дедюхін назвав «недорозвинутими особистостями» людей, які демонструють плакати із написом «Моє тіло — моє діло».

Реакція соцмереж та посадовців

Пост Дедюхіна викликав бурхливу реакцію соцмереж. І хоч здебільшого священника розкритикували, знайшлися й люди, які підтримали його позицію.

На слова Дедюхіна відреагували й окремі представники його партії та Православної церкви України. Зокрема, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків Православної церкви України Євстратій Зоря повідомив нам у коментарі, що не підтримує таких висловлювань Дедюхіна та вважає їх «хамством».

«Пасторська культура, освіченість, загальна культура мали б підказувати, що можна говорити, а що не можна, що прийнятно в публічному просторі, а що неприйнятно. На жаль, комусь не вистає культури», — сказав Євстратій Зоря.

Він додав, що Дедюхіну неодноразово висловлювали зауваження щодо його висловлювань: «Він їх не хоче слухати».

Євстратій Зоря також розповів, що ще до цього інциденту в церкві вирішили розробити документ, який регламентує поведінку священників у соцмережах. Зараз над ним працюють.

Крім того, керівник секретаріату полтавського осередку «Європейської солідарності» Ігор Процай заявив, що допис священника не є офіційною позицією обласного осередку політсили. «Таких постів не мають писати депутати», — вважає Процай.

Також слова Дедюхіна розкритикувала й народна депутатка від ЄС Ірина Геращенко.

«Наше суспільство сексистське. "Жінка завжди винна" — філософія багатьох. У різних партіях є такі. На жаль, і в "ЄС". Європейські цінності — це повага, це право вибору, це толерантність», — зазначила Геращенко.

Політикиня додала, що не підтримує думку Дедюхіна. Вона наголосила, що кількість абортів потрібно скорочувати шляхом сексуальної освіти та покращення умов життя українців, а не заборон.

«Захист сімейних цінностей не має нічого спільного з приниженням жінки, забороною їй права вибору, нав'язуванням домострою», — вважає Геращенко. 

Дедюхін є протоієреєм Православної церкви України та настоятелем Свято-Миколаївського храму ПЦУ в Полтаві. Крім того, на місцевих виборах у 2020 році Дедюхін став депутатом Полтавської міської ради від «Європейської солідарності».

фото Poltava.to
фото Poltava.to

полтавщина релігія Церква суспільство сексизм скандал

Знак гривні
Знак гривні