«Зупинити московську мовну експансію»: кінематографісти України закликали Раду не відкладати застосування закону про мову

Кінорежисери Олег Сенцов і Ахтем Сеітаблаєв, акторка Ірма Вітовська та інші кінематографісти закликали народних депутатів не підтримувати законопроєкти №5554 та №5554-1 про відтермінування застосування у теле- та кіновиробництві закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Про це йдеться у оприлюдненому Національною спілкою кінематографістів України відкритому листі, який публікує канал Еспресо.

Відкритий лист кінематографістів до депутатів Верховної Ради України

Медіапростір – одне з найголовніших полів битви в російській гібридній війні проти України, у війні, котра є передусім війною за ідентичність. Вочевидь, тому Росія й проросійський олігархат в Україні завше спрямовували особливі зусилля саме на русифікацію засобів масової інформації.

Ухвалення у 2019 році довгоочікуваного закону про мову дозволило зупинити московську мовну експансію. Процес формування цілісного українського мовно-культурного простору має незаперечну суспільну підтримку та вирішальне значення для національної безпеки Української держави.

16 липня 2021 року набуває чинності частина 6 статті 23 Закону про мову, яка передбачає, що фільми в Україні демонструються українською мовою. Це стосується й кінопрокату, й інтернет-платформ і, головне – телебачення, яке досі нав’язує глядачам фільми й серіали російською мовою.

Однак 24 травня депутати монобільшості Микита Потураєв та Євгенія Кравчук, а 28 травня – Олександр Санченко зареєстрували законопроєкти №5554 і №5554-1, які в разі ухвалення відтерміновують набуття чинності цією нормою на невизначене післякарантинне майбутнє.

У зв'язку з цим спільнота українських кінематографістів заявляє:

1.Спроба зірвати набуття чинності з 16 липня норми закону про демонстрування фільмів українською мовою є актом підтримки російської гібридної агресії проти України.

Намагання виправдати цю спробу пандемією коронавірусу не витримує жодної критики, це просто смішно. Так само як і твердження, що телеканалам бракує українськомовних фільмів для заповнення ефіру. Це мізерно, нікчемно та підло, ми усі знаємо, що це неправда. Щоб виконати закон, достатньо озвучити українською мовою хоча б ті фільми, які згадані депутати й олігархічна телеіндустрія збиралися нав’язувати російською. Для мільярдерів-власників цих телеканалів витрати на таке озвучення – копійки.

Кожен із депутатів, який підтримає згадані русифікаторські законопроєкти, відверто стане на бік ворожого Кремля. Жодні вказівки "згори" чи партійна дисципліна не можуть виправдати зраду національних інтересів.

2.Засилля російськомовної преси в Україні є штучним і неприйнятним. Лише вимога до друкованих видань мати українськомовну версію здатна нарешті покласти цьому край. Твердження, що закон про мову зобов’язує газети й журнали друкувати "додаткову" версію українською мовою й нести додаткові видатки, є маніпуляцією. Навпаки, всеукраїнські видання зможуть виходити або лише українською мовою, або, за власним бажанням, друкувати тиражі ще й іншими мовами. А заяви, що українці не купуватимуть пресу українською мовою – така сама нісенітниця, як і поширені свого часу вигадки, що українці через українську мову не ходитимуть до кінотеатрів, не слухатимуть радіо чи не відвідуватимуть крамниць.

Наміри "Слуг народу" не дати людям можливості нарешті читати пресу у власній країні власною мовою так само є відверто антиукраїнською дією, яка не має жодних виправдань.

3.У разі послаблення в законопроєкті "Про медіа" норм, які стосуються захисту української мови й Переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці України, або появи в тексті будь-яких нових русифікаторських положень ми зробимо все можливе, щоб цей законопроєкт ніколи не був ухвалений.

Ми, українські кінематографісти, закликаємо:

Ірма Вітовська, заслужена артистка України, акторка

Олег Сенцов, кінорежисер, сценарист

Наталія Ворожбит, кінорежисерка, сценаристка

Ахтем Сеітаблаєв, кінорежисер, актор

Олесь Санін, кінорежисер, сценарист, актор

Валентин Васянович, режисер, сценарист, кінооператор, продюсер

Ірина Цілик, кінорежисерка, сценаристка, письменниця

Наріман Алієв, кінорежисер, сценарист

Римма Зюбіна, акторка, телеведуча, громадська діячка

Павло Ар‘є, сценарист, драматург

Микола Засєєв, кінорежисер, сценарист

Володимир Тихий, режисер, сценарист

Жанна Максименко-Довгич, кінорежисерка, сценаристка, Голова Української гільдії режисерів

Юлія Мироненко, кінорежисерка, сценаристка, письменниця

Єлизавета Сміт, кінорежисерка, продюсерка

Іван Сауткін, кінорежисер, власник артрезиденції

Максим Курочкін, драматург, сценарист

Артем Мостовий, звукорежисер

Володимир Войтенко, голова Правління Спілки кінокритиків України

Ольга Журба, режисерка

Юрій Шевчук, директор Українського кіноклубу Колумбійського університету

Петро Цимбал, режисер монтажу, продюсер

Микола Базаркін, режисер монтажу

Жанна Озірна, режисерка

Ірина Стеценко, кінорежисерка, саундпродюсерка

Надія Коваль, режисерка, сценаристка

законопроєкт кіно мова

Знак гривні
Знак гривні