Добкін «об’єднується» проти російської агресії, поки Терехов по-кернесівськи «множить на нуль» музикантів

Виборча кампанія на посаду міського голови Харкова відбувається у контексті істотних соціально-економічних та безпекових викликів, з якими стикається Україна. Які ризики та можливості для української демократії виникають через поведінку основних регіональних політичних гравців? Автор: Сергій Шаповалов, аналітик «Демініціатив».

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за підтримки Фонду Науманна з початку 2021-го здійснює оцінку стабільності та національної єдності в Одеській та Харківській областях, щоб виявити ризики та можливості для захисту української демократії у новий складний період.

Дивіться також:

Чи загрожує Одесі нова «російська весна»? (АНАЛІТИКА)

У цьому матеріалі проаналізовано головні тренди виборчої кампанії на посаду міського голови Харкова; основні проблеми, що спричиняють соціальну напруженість у регіоні та протестну активність громадян.

Дивіться також:

Чи загрожує Харкову нестабільність, зокрема, через смерть «незмінного» Кернеса? (АНАЛІТИКА)

Перебіг передвиборчої кампанії

Нагадаємо, що двома найімовірнішими кандидатами на посаду міського голови Харкова лишаються Ігор Терехов та Михайло Добкін. Обидва кандидати грають фактично на одному електоральному полі, змагаючись за політичну «спадщину» Кернеса: виборців, бізнес-спонсорів та управління міським господарством.

Опитування компаній SOCIS та Київського міжнародного інституту соціології, проведені у травні 2021 року, показують, що чинний секретар міськради Терехов здобув би голоси близько третини виборців, які визначилися та прийшли б на вибори. За Добкіна віддали б голоси близько 22 %.

Обидва опитування показують, що Добкін має найвищий антирейтинг: станом на травень за нього в жодному разі не проголосували б близько 30 % харків’ян. Причому на збільшення його антирейтингу працюють як реальні заяви про надмірну проросійськість Добкіна та його роль у створенні ХНР у 2014 році, так і фейки про те, що Добкін став на шлях істинний та об’єднався з патріотами проти російської агресії (це – фейк, який поширювався на місцевих форумах, аби відвернути від Добкіна «електорат Кернеса», який вочевидь далекий від націоналістичних поглядів).

Антирейтинг Терехова істотно нижчий – близько 12–14 %. Тому Терехов має відносну перевагу над Добкіним і має кращі можливості переконати під час кампанії виборців, які вагаються.

Саме за виборців, які вагаються, не визначилися або проголосували б за інших політиків, боротьба буде найгострішою. В обох опитуваннях близько 20 % респондентів не визначилися з вибором або сказали, що не братимуть участі у виборах.

Ще близько 20 % харків’ян, за даними КМІС та SOCIS, підтримали б Олександра Фельдмана (близько 8 %) та Євгенія Мураєва (близько 12 %). Обидва політики публічно не виключали своєї участі у виборах.

Зокрема, Мураєв про свою можливу участь у мерських перегонах говорив (хоч і без конкретики) ще в січні. А 9 травня підтвердив, що піде у мери, якщо негативно оцінюватиме роботу Терехова. До того ж Мураєв не поспішає висловлювати підтримку Добкіну. Олександр Фельдман імовірно не балотуватиметься в мери, підтримуючи Добкіна. Але поки він також утримується від оголошення публічної позиції.

Отже, поява нових кандидатів на електоральному полі, на якому вже грають Добкін та Терехов, може змінити розклад сил у виборчих перегонах. По-перше, за умови участі Мураєва та/чи Фельдмана зміниться співвідношення рейтингів Терехова та Добкіна. Водночас їхній цілковитий нейтралітет чи критика дій Терехова швидше зіграє на руку Добкіну, який позиціонує себе антиподом чинній міській владі і водночас «соратником» Кернеса. По-друге, дроблення «електорату Кернеса» збільшить імовірність виходу до другого туру кандидата від проєвропейських сил.

1.jpg

Ще у листопаді 2020 року кандидатом – суперником Кернеса від «Слуги народу» був екс-голова Харківської ОДА Олексій Кучер. Тоді він здобув 7 % голосів противників покійного міського голови.

Наразі активну медійну кампанію веде депутатка міської ради від «Слуги народу» Аліна Мустафаєва. Вона теж позиціонується як опонентка Терехова: вступає у публічні суперечки з ним на сесіях міської ради, критикує його дії. Таким чином, «СН» продовжує боротися за нішу головної опозиційної сили та може сподіватися на частину поміркованих виборців, що хотіли б бачити зміни у місті, а не продовження «епохи Кернеса».

Перед «Слугою народу» постає дилема. З одного боку, партія не може не висунути свого кандидата у стратегічно важливому місті. Проте в партії немає часу, щоб «виростити» кандидата, здатного по-справжньому кинути виклик Терехову чи Добкіну.

Тому не виключено, що «Слуга народу» піде на обмін послугами з в.о. міського голови: за відтягування частини активного протестного електорату спонсори партії можуть отримати посади заступників мера чи навіть позицію секретаря міськради.

Після оголошення позачергових виборів активізувалася дискусія про балотування єдиного кандидата на посаду міського голови від сил, які не пов’язані з проросійською риторикою та умовною «групою Кернеса».

Нагадаємо, дослідження «Оперативної соціології» у квітні показало, що Юлія Світлична (екс-голова ХОДА, очільниця Блоку Світличної «РАЗОМ»), Сергій Жадан (український письменник), Олег Абрамічев (голова фракції «ЄС» у міській раді) та Ігор Черняк (депутат фракції «Блоку Світличної») разом можуть претендувати на близько 20 % виборців міста. Окрім того, в гіпотетичному другому турі Юлія Світлична може тісно конкурувати з Ігорем Тереховим та перемогти Михайла Добкіна.

Регіональні представники зацікавлених національних та місцевих партій проводили перші консультації щодо єдиного кандидата 15 травня. 24 травня відбулася вже друга зустріч для узгодження позицій учасників процесу. Модератор переговорів Борис Редін зазначив про «позитивні очікування» від результатів перемовин, у яких взяли участь представники 11 партій.

Хоча на виборах технологія «додавання» виборців від різних кандидатів на користь єдиного висуванця не працює лінійно, проте таке об’єднання створює шанс на вихід «єдиного кандидата від проєвропейських сил» до другого туру. Важливо розуміти, що великих комунікаційних зусиль вимагатиме також і мобілізація, тобто переконання виборців у спроможності єдиного опозиційного кандидата скласти конкуренцію нинішнім фаворитам перегонів.

З огляду на конкурентність виборів, наявність у одного з кандидатів можливості застосувати адмінресурс та можливу непублічну підтримку одного з кандидатів міністром внутрішніх справ, заради уникнення додаткової напруженості в Харківському регіоні критично важливо забезпечити прозорість виборчого процесу та права основних його учасників.

Зростання напруженості через питання історичної пам’яті та мовної політики

Ігор Терехов і Михайло Добкін не оминули увагою День Перемоги над нацизмом.

Відзначення Дня Перемоги секретар міської ради називає «святкуванням», а повідомлення на цю тему з’являються в його профілях у соцмережах з 6 до 11 травня. В окремому відео Ігор Терехов говорить про «41-й рік» – попри те, що Україна з 2015 року не використовує пропагандистського конструкту «Великої Вітчизняної війни», а хронологічними рамками Другої світової війни офіційно вважаються 1939–1945 роки. Крім того, Терехов анонсував акцію «Лента памяти», якав нагадує комеморативні заходи, що проводяться в РФ. Для цього був створений окремий сайт, де йдеться, поміж іншого, про «празднование Великой Победы».

Тим часом Добкін у своєму відео та зовнішній рекламі пообіцяв харків’янам «повернути свято Дня Перемоги». Він же годував містян «польовою кашею», яку торік анонсував у публікації із забороненою до публічного використання георгіївською стрічкою.

Подібне загравання з радянськими традиціями сприяє поширенню російської пропаганди та виникненню ситуації, яка добре сформульована у заголовку сюжету «Харьковских известий»: «В Украине отмечают 8 мая, а в Харькове празднуют День Победы – 9 мая».

Штучне акцентування уваги на відмінностях у історичній пам’яті жителів Харківщини та інших регіонів України здатне тільки загострювати суперечності між харків’янами з переважно регіональною та харків’янами із українською громадянською ідентичностями. На додаток, це спомагає російській пропаганді, що продовжує нав’язувати протиставлення «юго-востока» та решти регіонів України.

Згідно з заявою Ігоря Терехова, міська рада має намір оскаржити це рішення суду. Оскільки закон, на якому ґрунтувалося рішення міської ради, визнано неконституційним, перспективи такого оскарження видаються примарними. Законність третьої спроби Харківської міської ради повернути проспекту Петра Григоренка стару назву (проспект Жукова) також перебуває на розгляді Харківського окружного адмінсуду. Протягом травня судді спершу відмовили представникам міської ради у зверненні до Росії для з’ясування посад Г. Жукова, а на судове засідання 24 травня юристи мерії не з’явилися.

Втім, результат цих справ є вторинним, а використання Тереховом питань історичної пам’яті зумовлене, вочевидь, бажанням мобілізувати частину «електорату Кернеса», яка тужить за радянськими часами.

У травні медійного висвітлення набули два кейси. Харків’янка з трьома дітьми, яка не змогла вилетіти з України до Туреччини, опублікувала відео, у якому вона разом з дітьми викинула закордонні паспорти України, висловлюючи неповагу до українських законів та держави. Ще одна мешканка Харкова висловлювала негативне ставлення до параду вишиванок, який відбувся в Харкові 21 травня, у принизливій для учасників маршу формі.

Обидва відео широко висвітлювалися у соціальних мережах, національних та регіональних медіа. Суспільний резонанс навколо таких кейсів сприяє упередженням щодо мешканців регіону. Зокрема, хвилі медійного висвітлення були хронологічно близькими, а обидві жінки є жительками Харкова, що може сприяти виникненню у мешканців інших регіонів України хибне уявлення про ставлення харків’ян до держави.

Водночас публічний резонанс дав поштовх до створення пропагандистських матеріалів про нібито радикалів, які погрожують дійовим особам обох відео. Подібні кейси інформаційного супроводу суперечливих заяв чи дій приватних осіб створюють враження «небезпеки» та «переслідування» для носіїв проросійських поглядів з боку радикалів – націоналістів, що активно використовується російською пропагандою.

Інформаційна безпека регіону

Як показує опитування «Детектора медіа», більшість харків’ян не вірить у тези російської пропаганди про витіснення російської мови з більшості сфер життя. Водночас серед мешканців регіону більше тих, хто підтримує вигідну для Росії тезу про те, що політика декомунізації – це «переписування історії».

Мешканці Харкова та області в більшості вважають війну на Донбасі російською агресією, а не громадянським конфліктом, у чому українців намагається переконати російська пропаганда. Водночас мешканці Харківського регіону схильні вірити у меседжі про «зовнішнє управління».

Відмінність у підтримці пропагандистських тез та антитез показує, що громадяни здебільшого не мають усталеної рамки для тлумачення конкретних подій суспільно-політичного життя, а їхнє ставлення до окремих подій залежить від контенту, який постачають популярні медіа.

Саме тому, на нашу думку, серйозною загрозою інформаційній безпеці стає висока активність проросійських ботів на локальних інформаційних ресурсах та спільнотах у соціальних мережах. Активність анонімних акаунтів з ознаками фіктивності, які просувають меседжі російської пропаганди у коментарях до публікацій локальних медіа, змінюється залежно від тематики.

Зокрема, активність таких акаунтів спостерігалася у дописах місцевих інформаційних ресурсів про «парад вишиванок» 20 травня (1, 2, 3, 4), скасування регіонального статусу російської мови (1, 2, 3) та про День перемоги над нацизмом. Анонімні акаунти поширюють як класичні меседжі про Україну як failed state, які не прив’язуються до подій конкретного часового та локального контексту, так і вельми специфічні меседжі. Зокрема, напередодні згаданого маршу вишиванок мережі ботів поширювали меседж про те, що вишиванки є «символом, який дискредитувала дивізія СС «Галичина».

Окрім російських інформаційних диверсій, нагальною проблемою для Харківщини залишається низька доступність українських медіа-ресурсів. Зокрема, повідомляється про «білі плями» у покритті українських радіостанцій та телеканалів у Харківській області (Золочівська громада, міста Богодухів та Валки).

Протестний потенціал та соціально-економічні чинники нестабільності

У Харкові та області залишається актуальною низка соціально-економічних проблем, які спричиняють протестну активність громадян.

Однак кейс «Коксохіму» доводить, що подібні звернення не обов’язково призводять до очікуваних результатів. Проблема залишається невирішеною попри регулярні громадянські протести. Обіцянки врегулювати проблему забруднення підприємством повітря міська влада давала в жовтні 2019 року, потім у серпні 2020 року. 2 березня 2021 року міська рада звернулася до ДКТЕБ (Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій) з проханням заборонити діяльність заводу, але 31 березня з’ясувалося, що «Коксохім» отримав дозвіл на викиди ще на 7 років. У травні активісти продовжували пікетувати засідання Господарського суду у цій справі та ініціювали нові протести, але нових заяв міської влади на цю тему не було.

Публічного резонансу в регіоні набув конфлікт навколо піщаного кар’єру у смт Вільхівці (Харківський район). Мешканці селища протестують проти розробки піщаного кар’єру поряд із селищем, вантажні автівки до якого їздять через населений пункт, псуючи дорожнє покриття. На початку лютого місцевим мешканцям Наталії Шибаєвій та Михайлу Зубкову кинули у двір їхніх помешкань бойову гранату та спалили автомобілі. Вони пов’язують це зі своєю активною громадянською позицією з питання транспортування піску в селищі. Рух вантажівок через селище не припинено, а справа нападу на активістів не завершена, що лишає потенціал до соціальної дестабілізації в Харківському районі.

Подібні випадки конфліктів між інтересами місцевих громад та бізнесу мають спільну рису: напади на активістів та погрози мешканцям громад. У разі бездіяльності місцевих правоохоронних органів подібні кейси перетворюють ризики стабільності на цілком реальну небезпеку соціальних заворушень.

Загальним сприятливим контекстом для кризових ситуацій лишається напружена соціально-економічна ситуація: Харківська область посідає другу сходинку серед областей України (після Донецької) за заборгованістю у заробітних платах, яка поступово зростає від початку року, що вже призводило до локальних протестів робітників окремих галузей (1, 2). Серед лідерів Харківщина і за кількістю летальних випадків в Україні, попри зафіксоване офіційною статистикою зниження захворюваності на коронавірус.

Непередбачуваність перебігу епідемії поряд із соціальними негараздами та локальними конфліктами створює додаткові можливості для управління протестною активністю з боку Росії. Тим більше, що згідно з заявами СБУ, подібне сталося під час січневих «тарифних майданів».

Ключові висновки

Сергій Шаповалов, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

«Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за підтримки Фонду Науманна в Україні розпочинає серію аналітичних матеріалів, присвячених оцінці згуртованості та стабільності в Харківський та Одеській областях. ТЕКСТИ – інформаційний партнер «Демініціатив» у цьому проєкті.

добкін вибори харків кернес аналітика терехов

Знак гривні
Знак гривні