Як роспропаганда використовує скандал із меморіалом «Бабин Яр»

(Про)російські сайти лякають свою аудиторію «безчинством нацистів» в Україні й підтримують будівництво меморіалу за кошт російських олігархів, наближених до Путіна.

Про це йдеться в матеріалі Інституту масової інформації.

Наближається 80-та річниця трагедії в Бабиному Яру: у вересні 1941 року нацисти розстріляли там від 70 тис. до 150 тис. мирних мешканців і військовополонених, більшість страчених – євреї. Перед цією датою активізувалися ініціативи із вшанування їхньої пам’яті. А отже, й інформаційне поле.

Ми не раз писали про проблеми з меморіалом раніше:

Путінські олігархи хочуть зробити Бабин Яр, а не концтабори Рейху, центром Голокосту, – Зісельс

Одна з ініціатив – Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" (МЦГБЯ), до наглядової ради фонду якого входять російські олігархи Михайло Фрідман та Герман Хан. Вони фігуранти передсанкційного списку осіб, яких Мінфін США називає близькими до президента РФ Володимира Путіна. Крім них, у наглядовій раді є багато поважних людей: головний рабин України Яків Дов Блайх, лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, радянський політв’язень Натан Щаранський, український олігарх Віктор Пінчук, музикант і політик Святослав Вакарчук, чемпіон світу з боксу Володимир Кличко.

Фонд хоче відкрити в Бабиному Яру музей і меморіал. Цей проєкт очолює скандальний російський режисер Ілля Хржановський. Він вигадав концепт залучення відвідувачів до атмосфери місця, який охрестили "Голокост-Диснейлендом":

"Пане Хржановський! Твої знання про українську ситуацію, про Голокост, історію Бабиного Яру та про музейну науку – нульові"

Президент Володимир Зеленський підтримує проєкт, як і мер Києва Віталій Кличко, чий брат входить до наглядової ради фонду. Втім, попри це Київрада не змогла проголосувати за виділення землі під нього, оскільки значна частина депутатів проти присутності грошей російських олігархів у вшануванні трагедії.

Українські євреї теж проти фінансованого росіянами проєкту меморіалу "Бабин яр"

Альтернативу пропонує робоча група при Інституті історії України НАН: жодних капітальних споруд на території урочища, а контролювати створення меморіалу має держава. Цей проєкт підтримує Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" (ММБФБЯ), співпрезидент Асоціації єврейських організацій та общин України Йосиф Зісельс, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, професор Ярослав Грицак, історик Володимир В’ятрович та інші діячі.

Петиція про підтримку українського проєкту меморіалу «Бабин Яр»

Тож, з одного боку, є реалістичний проєкт ушанування жертв Бабиного Яру, який має гроші й підтримку влади, проте пов’язаний з російськими олігархами. З іншого – цілком українська ініціатива, яка, втім, поки не отримала фінансового фундаменту та конкретних перспектив.

До вшанування жертв Бабиного Яру не можна допускати агресорів. Але прийняття відповідної постанови перетворюють на фарс

Російська пропаганда не могла не скористатися цим інформаційним приводом.

Розбір ІМІ щодо використання скандалу роспропагандою

будівництво історія київ нацизм срср пропаганда росія євреї скандал

Знак гривні
Знак гривні