Полякам знову бракує українських сезонних робітників

Польське сільське господарство й індустрія гостинності знову відчувають брак сезонних робітників з України.

Фермерські господарства та індустрія гостинності (готелі, кафе, ресторани) в Польщі почали відчувати гостру нестачу робочих рук.

Про це повідомляє Аналітичний центр міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal.

У Польщі сезон збору врожаю полуниці, вишні, смородини та малини починається в кінці травня. Польські підприємці скаржаться, що половина їхнього врожаю може бути втрачена, якщо іноземці не повернуться до сезонної роботи. Попри те, що в Польщі через пандемію залишаються постійні робітники з України, це не розв'язує проблему нестачі робочої сили в сільському господарстві, де характер робіт саме сезонний.

«У пік сезону польським фермерам потрібно щорічно близько 100 тис. сезонних працівників, і більшість з них – українці. Польські сезонні робітники переважно їдуть в Німеччину, Нідерланди та скандинавські країни, де платять більше, ніж у Польщі, тоді як для українців ці ринки недоступні через пандемію. На даний період у рекрутингових базах є значна кількість різноманітних легальних вакансій для сезонних працівників у фермерських господарствах з хорошою оплатою. Один із найпопулярніших видів роботи в Польщі серед українських сезонних робітників – збирачі фруктів і овочів, робота на переробці овочів, фруктів і м'яса», – пояснює директор відділу рекрутації компанії Gremi Personal Анна Джоболда.

Аналогічні проблеми й у підприємців з індустрії HoReCa (hotel, restaurant, catering — готель, ресторан, кейтеринг — ред.), яка також має сезонний характер. Цьогоріч пропозицій роботи, пов'язаних з гастрономією та гостинністю, набагато більше, ніж зазвичай – терміново потрібні офіціанти, бармени, бариста, покоївки, кухарі. Як відомо, пандемія і локдаун змусили підприємців у цих секторах скорочувати витрати. Зрештою багато працівників були звільнені або відправлені в неоплачувані відпустки. За останніми даними GUS (Центрального статистичного управління Польщі), за рік в індустрії гостинності було ліквідовано 24,1 тис. робочих місць. Але зараз кількість вакансій у цій сфері почала стрімко зростати.

«Уряд Польщі оголосив про поступове скасування карантинних обмежень з середини травня, можна буде проводити заходи з дотриманням санітарних і кількісних обмежень, і водночас починається період канікул і відпусток. Великі ресторани та готелі поступово починають свою роботу, але вже стикаються з проблемою нестачі персоналу. Раніше звільнені працівники працевлаштувалися в інших галузях і не поспішають повертатися в галузь HoReCa, яка все одно залишається дуже залежною від карантинних обмежень. Порятунок для готелів і ресторанів рекрутингові агенції, які на основі аутсорсингу швидко і легально надають потрібну кількість працівників зі Східної Європи. До нас вже звернулися з квітня близько 20 компаній, яким терміново потрібні співробітники», — резюмує ситуацію на ринку Томаш Богдевич, генеральний директор Gremi Personal.

робота польща україна аналітика міграція

Знак гривні
Знак гривні