Нехай щастить. Росія на півтора місяця припинила авіарейси до Туреччини після заяви Ердогана, що Крим – це Україна

12 квітня віцепрем'єр РФ Тетяна Голікова та глава Росспоживнагляду Анна Попова заявили, що з 15 квітня по 1 червня Росія призупиняє польоти пасажирських та чартерних рейсів до всіх аеропортів Туреччини. Залишаться лише вивізні рейси та два рейси на тиждень за маршрутом Москва – Стамбул.

нехай.jpg

Рішення ставить хрест на планах росіян відпочити в Туреччині на травневі свята – а це один із найпопулярніших варіантів закордонного курортного відпочинку для громадян РФ. За даними тамтешньої асоціації туроператорів, тури в період 15 квітня – 1 червня вже забронювали 533 тис. туристів, з них понад 40% – це родини з дітьми. Загальна вартість путівок перевищує 350 мільйонів євро. І влада РФ уже дала зрозуміти, що на повну компенсацію туристи-невдахи можуть не сподіватися.

Офіційно озвучена причина заборони – ріст захворювань на коронавірус у Туреччині, який нібито може перекинутися на територію Росії. Втім, у російських соцмережах домінує інше пояснення: у такий спосіб Путін хоче покарати Туреччину, позбавивши її доходів від російського туризму. Нагадаємо, 10 квітня президент Зеленський перебував із робочим візитом у Стамбулі. За підсумками переговорів президент Ердоган підтвердив принципове рішення Туреччини не визнавати анексію Криму, підтримав створення Кримської платформи як нового формату для врегулювання питання незаконної та нелегітимної анексії півострова, а також погодився активізувати співпрацю в оборонній та безпековій сфері. Ці заяви викликали появу піни з рота обурення російських офіційних осіб – мовляв, Ердоган знову завдав Путіну удару в спину.

У цьому контексті санкції проти власних туристів – типовий для Росії крок, який вона застосовувала щодо Туреччини й раніше. У цій ситуації українцям, які планують відпочинок, варто поміркувати над тим, що принаймні на ці весняні свята у турецьких готелях буде мінімум «руского духу». А росіянам наше традиційне побажання: «Нехай щастить».

туризм туреччина росія

Знак гривні
Знак гривні