Цирк під куполом. Верховна Рада призначає на пленарний тиждень позачергові засідання

За календарним планом, з 13 по 16 березня Верховна Рада працює в режимі пленарних засідань – депутати збираються в сесійній залі та розглядають питання порядку денного. Втім, протягом чотирьох штатних пленарних днів може відбутися кілька позачергових засідань Ради, які зазвичай скликають у разі термінових питань, що виникли під час радівських канікул. Натомість, як натякнув спікер Разумков, вже у вівторок в Раді, окрім пленарного, можуть відбутися ще аж два позачергових засідання. Як таке взагалі може бути?

Цю проблему монобільшість «Слуг народу» створила собі сама – коли 6 лютого розпочала розгляд законопроєкту про ринок землі. Аби утруднити його проходження, опозиція застосувала класичний прийом «поправочного спаму». До тексту внесли понад три тисячі поправок, а за регламентом кожну з них на вимогу автора слід проголосувати окремо. Це гарантовано затягувало процес ухвалення закону як мінімум на кілька тижнів.

разумков.jpg

Спікер Разумков свідомо пішов на це, коли вносив земельний законопроєкт на розгляд Ради. Але він не врахував двох речей. По-перше, третьої хвилі пандемії, яка змусила парламент запровадити у березні-квітні тритижневу паузу в пленарних засіданнях. А по-друге, Разумков не передбачив, що саме в цей час виникне низка нагальних питань, які Рада обов’язково має розглядати. Це нова хвиля пандемії та провал вакцинації, загроза російської агресії та загальна економічна ситуація в країні.

А перейти до розгляду цих питань «через голову» законопроєкту про ринок землі Верховна Рада не може. За регламентом, почавши роботу над одним законопроєктом, вона не має права, не завершивши цю роботу голосуванням, розпочинати розгляд інших законів. Очевидно, що земельний законопроєкт Рада розглядатиме принаймні до травня. Разумков це вже визнав на погоджувальній раді.

І залишився один вихід: призначати на пленарні дні ще й позачергові засідання. Разумков озвучив аж три можливі теми: закрите засідання по безпековій ситуації за участю головнокомандувача Хомчака, по економічній ситуації за участю прем’єра Шмигаля та щодо стану вакцинації за участю міністра охорони здоров’я Степанова.

Крім цього, група «За майбутнє» вимагає позачергового засідання для розгляду питання тарифів. Але і це ще не все. На додачу до авральних питань, які справді вимагають негайного законодавчого розгляду, додалися ще й президентські «хотілки". Як заявила депутатка від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк, на одному з позачергових засідань планують розглянути президентський законопроєкт №4651 про повернення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях. Нагадаємо, цю контроверсійну норму Конституційний суд визнав такою, що не відповідає Основному Закону. Це рішення створило привід для конституційної кризи в Україні та протистояння між КСУ і президентом Зеленським.

Тим часом депутати вже прогнозують, що цього тижня їм доведеться сидіти в залі під куполом щонайменше до дев'ятої вечора. Втім, далеко не факт, що робота у дві зміни завершиться результативно: у «Слуги народу» зараз не найкраща ситуація з депутатською дисципліною, а інші фракції можуть і не підтримати пропозиції більшості.

разумков Рада

Знак гривні
Знак гривні