Експосол у США Чалий: Україна може отримати за ленд-лізом американські винищувачі

Україні необхідно взяти на озброєння американські літаки-винищувачі F-15 та F-16. Про це в ефірі на Еспресо.TV заявив заступник голови Адміністрації президента у 2014–15 роках, посол України у США у 2015–19 роках Валерій Чалий.

"Миттєве реагування на повномасштабний конфлікт потребує не тільки санкційних і міжнародних норм, а й дій. Треба готуватися закрити небо над Україною, тому що Росія може просунутися тільки в разі застосування авіації. Безпосередньо вже зараз треба думати над цим моментом, – наголосив Чалий. – Я вважаю, що це зараз треба ставити на порядок денний".

Boeing F15 hero shot.png

Винищувач F-15 Eagle

"В Америці звучать заклики, зокрема моїх друзів, які працюють у цьому секторі. Вони пропонують надати за лендлізом, так би мовити, Україні винищувачі, які могли б не то що там створювати загрозу Росії, ні, просто замінити той парк, який у нас застарів, який треба виводити з використання. Йдеться про літаки Су-24, Су-25, МіГ-29. Очевидно, F-15, F-16 чи їхні аналоги могли б бути корисними", – пояснив Чалий.  

Нагадаємо, на презентації Візії Повітряних сил-2035 для народних депутатів України командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов заявив, що впродовж наступних 10 років ПС ЗСУ спишуть основні бойові зразки авіатехніки.

Техніка, що залишилась у бойовому складі, фактично експлуатується зі значними перевищеннями зазначених ресурсів, а конфлікт на Сході лише прискорив виснаження ресурсних показників, – зазначив командувач ПС ЗСУ. Підтримувати боєздатність зараз вдається за рахунок наявних бортів, які виведені з бойового складу та використовуються для підтримання у робочому стані бойових одиниць. Тобто списані літаки виступають "донорами" для тих, які ще експлуатуються.

авіація зброя

Знак гривні
Знак гривні