Україна має в підземних сховищах достатньо газу, щоб пройти на цих запасах ще один опалювальний сезон

За даними оператора газотранспортної системи України, обсяг газу в підземних сховищах України станом на 10 квітня становив 15,615 млрд куб. м. Завдяки теплій погоді відбір на вихідні зменшився до мінімуму – опалювальний сезон у південних містах завершився, вся Україна припинить його протягом цього тижня.

Україна завершує сезон відбору газу 2020–21 років, маючи в підземних сховищах 15,6 млрд кубометрів газу. Прикметно, що в опалювальний сезон 2016–17 років країна увійшла із 14,7 млрд куб м газу в підземках. Тобто тих запасів, які є станом на квітень 2021-го, вистачило б на проходження ще одного опалювального сезону взагалі без закачування. В реальності ж оператор газотранспортної системи, як і в попередні роки, штатно поповнюватиме запаси в сховищах, і завдяки цьому про загрозу дефіциту газу можна не хвилюватися.

gaz.jpg

Нагадаємо, у 2014–15 роках Україна ціною значних технічних та організаційних зусиль забезпечила фізичні поставки газу з Євросоюзу. З цією метою були створені три вузли-інтерконектори: Будінце у Словаччині, Германовичі у Польщі та Берегдароц в Угорщині. І наприкінці листопада 2015-го завдяки постачанню газу з Євросоюзу по цих трьох напрямках Україна повністю відмовилася від газпромівського газу. І купує його за ринковою ціною, яка у 2020 році була в рази нижчою, ніж та, яку пропонував Газпром за так званою формулою.

І сталося диво – вже протягом понад п’яти років ніхто не звинувачує Україну в тому, що вона «тирить газ», ніхто не підвищує зненацька ціну, ніхто не перекриває постачання під Новий Рік. І тим більше ніхто не вимагає передачі газотранспортної системи чи створення іноземних військових баз в обмін на газову знижку.

Утім, один артефакт із часів, коли Україна залежала від Газпрому, ще залишився. Щоосені російські ЗМІ прогнозують нам страшну люту зиму, внаслідок якої українці вже точно замерзнуть без російського газу. І кожної весни ці апокаліптичні прогнози чомусь не справджуються, і російська пропаганда про них забуває – до наступного опалювального сезону.

Нафтогаз комуналка газ

Знак гривні
Знак гривні