Степанов обіцяв вакцини від ООНівської програми ще в лютому. Їх досі нема, хоча інші країни отримують

7 квітня Сент-Люсія, невелика держава в Карибському морі, стала сотою країною, яка отримала вакцини через глобальний механізм COVAX, який курується ООН. Крихітна країна з площею всього 640 км² і населенням 184 тис. людей одержала 22 тис. доз вакцини – це значна для неї партія.

covax.JPG

Лютий давно минув – вакцин від COVAX досі нема

А що ж з Україною? Трапилась якась прикрість. Перші постачання за програмою COVAX пішли ще 23 лютого і добралися вже до 102 країн. І ми мали опинитися серед перших отримувачів вакцин. Принаймні так обіцяв на початку лютого міністр охорони здоров’я Степанов: «Початок поставок вакцин в Україну почнеться вже в середині лютого. 117 тисяч, 2,2–3,8 мільйона доз буде ритмічно постачатися, починаючи з лютого і до кінця другого кварталу. Це те, на що в нас вже є відповідні підтвердження. Що ми ще чекаємо від COVAX – це підтвердження на збільшення кількості доз для України ще на 8 мільйонів доз».

У реальності ж Україна не дочекалася цих 114 тис. доз Pfizer ні в лютому, ні в березні. Зараз їх чекають орієнтовно 15 квітня – та як стверджує відомий мем, «це не точно». Тоді як Молдова ще 19 березня отримала 24 тис. доз цієї вакцини – це набагато більше на душу населення, ніж у найкращому разі отримаємо ми.

Може, COVAX насамперед допомагає країнам, які не мають значних прямих контрактів? Виявляється, що ні – вакцина за цим механізмом уже прибула до Сербії, скажімо, яка є однією з країн-лідерів у Європі за темпами щеплення завдяки прямим угодам. Можливо, в нас немає організаційної спроможності? Та ні, от такі країни, як Малаві, Лесото, Сьєрра-Леоне теж у першій сотні. А може, ми, навпаки, занадто багаті? І тут нестиковка, чомусь Канада і Катар у списку отримувачів. Чи пріоритетність віддають країнам, де епідемічна ситуація гірша, ніж у нас? Теж ні, Тайвань, де мінімум випадків, вакцину вже одержав. А ми, здається, маємо одне з найгірших у світі співвідношень за темпами захворюваності (а отже, смертності) і темпів вакцинації. Щось тут не те. Цікаво, і що ж саме? Не пощастило? Якось так вийшло? Нас не люблять? Чи щось ми не зробили або зробили не те? – гадають українці.

україна pfizer вакцинація

Знак гривні
Знак гривні