Замість екопарку, на озерах Осокорків зведуть висотні комплекси – раніше забудову зупиняли протести

Міський голова Києва Віталій Кличко разом з топчиновниками інших відомств де-факто запустили призупинену протестами громади масову забудову озер Небреж і Тягле на Осокорках.

Мер столиці Віталій Кличко разом із керівництвом МВС та СБУ дали підписати меморандум, який передбачає добудову житлових об'єктів збанкрутілого банку "Аркада" на озерах у південній частині житлового масиву Осокорки – ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах".

Про це йдеться в матеріалі Депо.

Меморандум з інвесторами "Аркади" та компанією Stolitsa Group, яка завершуватиме об'єкти збанкрутілого банку, був підписаний напередодні, 7 квітня. Одразу зазначимо, що документ відмовилася підписати компанія ДТЕК, від якої вимагають забезпечити майбутні комплекси на десятки висоток електроенергією. Будівництво підстанції та лінії електропередач у компанії оцінили у 320 млн грн і цілком прогнозовано не хочуть робити це власним коштом. Також документ не підписали представники Нацбанку.

Окремо варто звернути увагу на план побудувати ЖК "Патріотика на озерах", який передбачає тотальну забудову перешийку між озерами Небреж й Тягле. Проти цього активно виступають мешканці району й небайдужі громадяни з ініціативи "Екопарк Осокорки", яка вже не перший рік бореться із забудовником та пропонує створення на тамтешніх землях ландшафтного природного парку. Власне, перший "заділ" під скандальну "Патріотику" там уже було зроблено, а саме намито пісок під майбутній будмайданчик – нині ця територія відома як "пустеля на Позняках".

Навколо ж – ось така краса:

Екопарк Осокорки. Київ 2021.

💠 Осокорківські озера – найбільша за площею система озер у Києві. До неї відносять понад 70 водойм різного розміру Найбільші: Тягле, Небреж, Мартишів, В’язки, Яремине, Зариваха. Всі озера сполучаються між собою мілководними каналами і мають 2 виходи до Дніпра - один через річку Підбірна, а другий через південні канали. 💎 В сонячні морозяні дні, коли товстий лід повністю сковує озера, можна почути, як лід "співає". Ці неймовірні звуки можна порівняти хіба що зі звуками з фантастичних фільмів. Їх секрет - у температурних коливаннях і деформації льоду. Щоб почути такі звуки, можна поїхати у Фінляндію чи Швецію. А можна сходити на наші великі осокорківські озера. 🌀 Більшість водойм Екопарку були трансформовані за рахунок діяльності людини - їх використовували як кар’єри для намиву піску. Але їхні гідроекосистеми в доброму стані - є лише незначні відхилення видового багатства від таких, які характерні для природних заплавних водойм. 💧 Вода у водоймах Екопарку чиста, і їх, на противагу решті київських, можна сміливо використовувати для відпочинку і рибальства. ℹ️ У вересні 2020 р. науковці з Національної академії наук зробили дослідження сучасного екологічного стану водойм Екопарку: Небреж, Мартишів, Тягле, Святище, Піщане. З дослідженням ознайомтеся за посиланням: https://ecopark-osokorky.com.ua/wp-content/uploads/%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0_%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA-%D0%9E%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B8.pdf?fbclid=IwAR1xvT9n96UtR7hazO7_B9DEQoRRhguXDTiaCm8PaijArQt9ac7eo2Tp1-Y #ЕкопаркОсокорки Управління екології та природних ресурсів КМДА Державне агентство водних ресурсів України Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Posted by Екопарк Осокорки - Ecopark Osokorky on Thursday, April 8, 2021

Відео тут, якщо за налаштуваннями Фейсбуку ви не можете бачити його на сайті

Що підписав Кличко та хто профінансує "свято"

У 2020 році Нацбанк визнав банк "Аркада" неплатоспроможним, президента банку підозрюють у привласненні 50 млн грн, а спорудження житлових комплексів "Евріка", "Патріотика" і "Патріотика на озерах" зупинилося. Наріжним каменем стало будівництво останнього, адже воно передбачало зведення 43 будинків заввишки 26–27 поверхів на місці зеленої зони та принаймні часткове засипання озер Небреж і Тягле.

Як згадувалося вище, меморандум передбачає завершення зведення житлових комплексів "Еврика" і "Патріотика" та будівництво ЖК "Патріотика на озерах".

Як повідомив керівник компанії-забудовника Stolitsa Group Едуард Соколовський журналістам видання Liga.net (він же – колишній голова правління "Київенерго", а ще раніше – "Крименерго", що належали ДТЕК, – ред.), на добудову ЖК "Еврика" і "Патріотика" бракує 3,2 млрд грн, а ключовим джерелом фінансування стануть 10% доходу від проєкту "Патріотика на озерах".  Тобто за рахунок забудови озер – тієї самої, проти якої активно виступає громада Осокорків – планується добудувати об'єкти, в які вже вклалися інвестори збанкрутілої "Аркади".

Збанкрутілий банк "Аркада"
Збанкрутілий банк "Аркада"

За даними Liga.net, іншим джерелом фінансування стануть платники податків, оскільки держава, як очікується, викупить квартири у ЖК для держслужбовців. Забудовник та інвестори вважають це "найбільш перспективним розв'язанням проблеми". Ця умова у меморандумі не прописана, але вона начебто обговорюється з Мінфіном та НБУ. 

Віталій Кличко на брифінгу назвав ще два можливих джерела фінансування, серед яких – гроші на рахунках банку "Аркада", а також коштом вкладників, які ще не сплатили повну суму розстрочки за квартири. Місто та держава також зобов'язалися взяти на себе частину витрат на розбудову інфраструктури. З державного та міського бюджетів вже закладені початкові кошти на продовження проспекту Петра Григоренка до "Патріотики на озерах". Також за рахунок міського бюджету планують будувати соціальну інфраструктуру, зокрема школи й дитсадки.

Віталіна Моляренко, яка представляє об'єднання інвесторів, зазначила, що з активістами організації "Екопарк Осокорки" згоди досягти не вдалося: "Можливість створення коштом міського бюджету парку на кшталт парку "Наталка" активістів не влаштовує", – сказала вона. Представники громади виступають за створення ландшафтного природного парку замість забудови.

"Нас вкотре обдурили й обікрали. Сьогодні підписано меморандум про добудову комплексів "Аркади". В громади не тільки вкрадуть цінну землю й закриють можливість створення екопарку, а ще й змусять доплатити за це будівництво", – коментує підписання меморандуму експерт із житлової політики Павло Федорів.

Що передбачає проєкт забудови озер на Осокорках

"Патріотику на озерах" планують побудувати на перешийку між озерами Небреж та Тягле – місці, де мешканці району хотіли бачити парк, адже зелених зон на Осокорках справді мало. Ну і місце для парку просто чудове. Проте замість зеленої зони на території в 176 гектарів жителі й без того перевантажених висотками Позняків отримають чергову масову забудову.

Проєкт забудови озер на Осокорках
Проєкт забудови озер на Осокорках

Перший проєкт передбачав зведення 43 будинків по 27 поверхів на 13 тис. квартир. У липні 2020 року забудовник презентував оновлений проєкт будівництва. Кількість будинків скоротили вдвічі — до 25, проте, судячи з візуалізацій, поверховість залишилась такою самою.

Проєкт забудови озер на Осокорках
Проєкт забудови озер на Осокорках

Також новий проєкт номінально передбачав збільшення дитсадків та шкіл, максимальне збереження природи, відмову від часткового засипання озера Небреж та намивання з нього піску. До того ж обіцяли влаштувати певний благоустрій – з фонтанами та велодоріжками. Вочевидь, саме від цього "подарунку" за типом парку "Наталка" відмовились активісти.

Проєкт забудови озер на Осокорках
Проєкт забудови озер на Осокорках

Крім того, земельну ділянку в південній частині озера, на якій планували побудувати 12 житлових будинків, за новим проєктом в рамках компромісу обіцяють віддати виключно під парк та велику школу. Тобто де-факто все одно використати на потреби нового мікрорайону.

Позиція активістів

На сторінці громадської ініціативи "Екопарк Осокорки", яка виступає проти проєкту "Патріотика на озерах", зазначається, що забудовник використовує вкладників недобудованих ЖК "Евріка" і "Патріотика" для протистояння з громадою та лобіювання проєкту забудови озер на Осокорках, адже, згідно з меморандумом, добудова "Патріотики" та "Еврики" буде профінансована з будівництва "Патріотики на озерах".

Частка інвесторів "Аркади", які вклалися у "Патріотику на озерах", становить лише 3%, позаяк 97% інвесторів вклалися в будівництво "Евріки" і "Патріотики". Таким чином, за словами активістів, 97% інвесторів "Аркади" взагалі не мають жодного юридичного зв’язку чи стосунку до 176 га, на яких планують побудувати "Патріотику на озерах", вони повинні отримати квартири в будинках в інших районах Києва на інших земельних ділянках. І фактично стають заручниками ситуації, оскільки за меморандумом вони можуть отримати житло тільки за умови забудови озер.

На думку активістів, забудовник хоче дістати безперешкодне право забудови території на південь від вул. Колекторної в Дарницькому районі Києва. Це приблизно 500 га. Лише на 176 га планується зведення нових 2 000 000 кв. м. 

Також ініціатива звернула увагу на те, хто буде фінансувати будівництво та зміну позиції влади: "Так звані супутні витрати будівництва житла – соціальні заклади, школи, садочки, дороги, підстанції та інше – має бути забезпечено коштом бюджету. А це не менше 5–6 млрд грн. Попередньому забудовнику, який мав намір забудувати спірних 176 га, з боку КМДА та Київради категорично заперечувалась можливість забудови цих 176 і тим більше компенсація витрат такого будівництва за рахунок бюджету", – повідомляють активісти. 

На думку активістів "Екопарку Осокорки", зміна позиції КМДА та Київради можлива, якщо розглядати ці процеси через наявність персонального інтересу: "І саме тому в КМДА, замість того щоб реально вирішити соціальне питання добудови та передачі квартир інвесторам, умисно та завідомо розпалюють ненависть та створюють конфлікт між 97% Інвесторів "Аркади" і громадою, яка вже понад 5 років послідовно реалізує "Петицію 713", що вимагала створення екопарку замість забудови південної частини Осокорків".

Яким міг бути екопарк на озерах 

Історія з ініціативою створення ландшафтного парку на Осокорках почалася ще 2015 року. Тоді до Київради подали згадану вище петицію №713.

Важливість збереження південних Осокорків від забудови та створення та цій території ландшафтного природного парку активісти аргументували суспільною потребою в повноцінній зеленій зоні на Осокорках та Позняках, збереженням унікальної екосистеми водно-болотних угідь навколо озер Тягле, Небреж та Мартишів із чистими озерами та заплавними луками, а також потенційним колапсом соціальної та транспортної інфраструктури Дарницького району.

Концепція екопарку на Осокорках
Концепція екопарку на Осокорках

Згідно з концепцією активістів, екопарк мав би бути поділений на три частини: зону міського парку й активного відпочинку, природозахисну зону з можливостями відновлювального і пізнавального відпочинку та ділянки у природозахисній зоні з підвищеним ступенем захисту та суворо обмеженим доступом.

Зона міського парку передбачала облаштування дитячих майданчиків, лавочок, освітлення, оздоблених доріжок для піших та велопрогулянок, спортивних майданчиків, пляжів, громадських вбиралень, паркування, мотузкового парку та прокату човнів й велосипедів. 

Концепція екопарку на Осокорках
Концепція екопарку на Осокорках

Також передбачалося облаштування зон для риболовлі, кафе, майданчику для артзаходів та альтанок для відпочинку великих компаній. 

Друга зона передбачала створення умов для того, щоб побути у тиші та насолодитися краєвидами. Там планували облаштувати доріжки для пішохідних і велопрогулянок, місця для перепочинку, оглядові вежі, інформаційні стенди, інтерактивні дошки з іграми, кемпінги та доріжки для лижного спорту.

Концепція екопарку на Осокорках
Концепція екопарку на Осокорках

Природозахисна зона з обмеженим доступом мала б передбачати майданчик для спостереження та вивчення для студентів природничих напрямків й науковців, а також можливого проведення виїзних уроків з біології

Як вже зазначалось вище, після підписання меморандуму між владою та забудовником, домовитись з активістами ініціативи не вдалося. Схоже, що шанс на створення ландшафтного парку на Осокорках остаточно втрачений, а на озерах, замість краєвидів, через кілька років можна буде спостерігати масову забудову, яка призведе до знищення природної зони та колапсу в районі через відсутність необхідної соціальної інфраструктури. 

абзац будівництво київ екологія

Знак гривні
Знак гривні