Чому країнам треба зменшувати викиди метану – The Economist

Вважають, що транс "дельфійського оракула" викликали гази, які проникали до її приміщення. Частиною коктейлю міг бути метан.

Газ формував шляхи цивілізацій принаймні тричі: коли в давній Греції через пророцтва оракула починали війни та падали королівства, коли у двадцятому столітті газові машини сприяли посиленню індустріалізації та коли у двадцять першому метан став однією з центральних змінних рівнянь у зміні клімату. Хоча його недооцінюють.

Про це йдеться у матеріалі The Economist.

Люди випускають в атмосферу менше метану, ніж вуглекислого газу – проте метан б'є сильніше.

Тонна метану за 20 років нагріє атмосферу у 86 разів більше, ніж тонна вуглекислого газу.

Метан, який часом метафорично називають вуглекислим газом на стероїдах, відповідальний за 23% нагрівання від початку індустріальних часів. Більшу частину уваги отримує CO2, проте без обмежень викидів метану надії на стабілізації клімату мало.

На жаль, викиди метану аж ніяк не стабільні. Після того як вони ненадовго стабілізувалися на початку 2000-х, починаючи з 2007-го концентрація цього газу в атмосфері знову почала зростати. Здебільшого за це відповідальні саме люди.

Головна причина – зростання його викидів тваринами (його відригують корови), культивація рису (болотяні середовища містять мікроорганізми, які його продукують), а також газопроводи (які пропускають газ).

bg-pig_farming-003-miller.jpg

Свині теж виробляють багато метану – самі розумієте, як

Сільське господарство та енергетика – це дві третини викидів метану. Китай, США й Росія є оновними забруднювачами. Країни з великою кількістю корів і свиней виробляють непропорційно велику частку викидів.

Але наскільки слід обмежити викиди метану?

CO2 залишається в атмосфері століттями. На противагу, метан має період напіврозпаду в лише десять років – він швидко зникає, якщо припинити його викидати в атмосферу. Щоб обмежити зростання температури до 1,5–2 градуси у порівнянні з допромисловими рівнями, люди мають зменшити викиди метану на 35% порівняно з 2010 роком.

І це цілком можливо.

Великий крок – припинити витік мільйонів тонн природного газу з газопроводів. Це дозволить продавати більше газу за допомогою помірних інвестицій у ремонт.

Значно важче обмежити сільськогосподарські викиди: треба їсти менше м'яса та змінити спосіб іригації рису.

Політики та громадськість недооцінюють викиди метану, якщо порівняти з викидами СО2 – але саме тут можна швидко досягти більших ефектів за менший кошт.

екологія клімат майбутнє аграрії

Знак гривні
Знак гривні