Російське брязкання зброї на українських кордонах – загроза безпеці в усій Європі. Захід мусить діяти

Про це пише директор Стокгольмського центру Східноєвропейських студій Fredrik Löjdquist:

"Нарощування Росією військових сил на кордонах України, заяви російських посадовців, зашкалювання тону на російському державному ТБ та інші дії з ескалації – причини справжнього занепокоєння щодо європейської безпеки", – пише він.

Винищувачі НАТО сім разів за тиждень вилітали перехоплювати російські літаки

Незалежно від намірів Росії (справжні дії чи залякування), це форма стратегічної комунікації, що показує і Києву, і адміністрації Байдена, і Євросоюзу та столицям Нормандського формату – Берліну та Парижу.

Кремль випробовує реакції та стверджує своїми діями, що вирішення російсько-українського конфлікту буде у термінах, прийнятних для Кремля.

Це брязкання зброєю використовується для залякування, а також для того, щоб зберігати за собою ініціативу (Захід вимушений реагувати), намагаючись досягти подальших поступок із боку Заходу, або ж для прийняття нових фактів.

Росія вже справді застосовувала силу для нав'язування своєї політики у 2008 у Грузії та у 2014 в Україні, й це підкреслює серйозність ситуації.

Для запобігання конфлікту потрібні дії Заходу. Не діяти – це моральна небезпека для політики безпеки. Російсько-український конфлікт має наслідки для європейської безпеки загалом.

Докладніше англійською

агресія росія ескалація аналітика

Знак гривні
Знак гривні