Як звичайному громадянину вакцинуватися у київській поліклініці. Особистий досвід

Щоб записатися на "залишкову" вакцинацію, потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю. У моєму випадку з лікарні передзвонили через кілька годин та призначили час вакцинації.

- Ви знаєте, яку вакцину колють?

- Ні, багато різних думок із цього приводу, але я вирішила ризикнути.

Таку розмову ведуть дві літні жінки, котрі чекають свого уколу у холі київської поліклініки. На перший погляд, дивне питання, всі ж мають знати. Але спробуймо подивитися на світ очима цих бабусь: безліч новин, які важко скласти в одну картину, вал протилежних думок і емоційних заяв. Газети, яку можна прочитати й все зрозуміти, вже немає. Немає і новин, де без істерики просто розтлумачать суть подій. Навіть буклет в лікарні – і той відсутній.

Я ж стою і слухаю, почуваючись дещо ніяково, адже я в черзі наймолодший. Як потрапив у чергу? Все просто, як ми й писали, я просто зателефонував у свою поліклініку до сімейного лікаря та записався на залишкову вакцинацію (коли розпакована одна упаковка вакцини, потрібно зробити 10 уколів, в іншому випадку дефіцитну вакцину доведеться викинути, тому її залишок колють тим, хто не входить у пріоритетні групи). Телефонував у п'ятницю в обід.

Під вечір дзвінок:

- Ви записувалися на вакцинацію?

- Так

- У понеділок зможете прийти на 10 ранку?

- Так, звичайно.

- Дякуємо, що записалися, але дуже просимо – не підведіть нас, обов'язково прийдіть.

Не до кінця вірив у свою удачу, і ось у понеділок, о 9:55, я за вказаною адресою біля потрібного кабінету. Переді мною вісім людей. Теоретично мають вакцинувати пенсіонерів віком 80+, але з вигляду таких лише кілька.

У вакцинації задіяно два кабінети та п'ять медпрацівників. Спочатку просять паспорт, звіряють, чи ви записані, потім лікар міряє температур, сатурацію. Ви підписуєте документ, що погоджуєтеся на вакцинацію. Медсестра попереджає, що при підвищенні температури потрібно пити нурофен, це жарознижувальне, і дбайливо дає папірець із цією назвою. Приходять бо ж старенькі люди.

Потім йдете до іншого кабінету і там чекаєте. Через відчинені двері розмовляють про щось своє три медсестри, видно розкладені шприци. Пацієнти сидять мовчки, аж поки з дверей:

- Давайте вже заходьте.

30 секунд на укол, і ви вільні та захищені.

- Приходьте через 90 днів, Вам подзвонять.

Жодної іншої інформації. Між тим, вакцина CoviShield не дає захисту відразу. Вона починає діяти через 22 дні, і до цього часу потрібно, як і до вакцинації, тримати дистанцію і носити маску. А також стежити, щоб простір, у якому ви перебуваєте, добре провітрювався. Цього нам, вакцинованим, не розказали.

Щодо побічних ефектів. Зі мною не відбувалося нічого особливого. В день після вакцинації хотілося пити багато гарячого чаю, закутатися у ковдру і забути про те, що світ кудись біжить. Наступного дня під час торкання трохи поболювало місце уколу, температура не підвищувалася.

Як вакцинують в інших місцях?

Наш журналіст повідомляє із Броварів: Через сімейну лікарку отримав адресу пункту (він є на мапі РНБО) і поїхав. Вакцинація з 9:00 до 11:00, у черзі десятки людей, здебільшого пенсіонери. Вакцинують медиків, освітян, людей у віці та "громадських діячів". Перші дві категорії поза чергою. Постояв на вулиці, почекав, але поки підійшла черга, приїхала машина з лікарні й забрала 20 доз вакцин для медперсоналу, тому не вистачило. Медсестра розповіла, що спочатку медики крутили носом і ще на минулому тижні не хотіли щепитися індійською вакциною, але нещодавно схаменулися і почали це активно робити.

Наші читачі з Полтави повідомляють, що їм вдалося отримати щеплення, прийшовши у пункт вакцинації й не записуючись перед цим у сімейного лікаря.

Наша журналістка, яка мешкає в Ізмаїлі, записала на щеплення та вакцинувала себе і своїх рідних у місцевій поліклініці без участі сімейного лікаря.

CoviShield вакцинація вакцина

Знак гривні
Знак гривні