Імунітет сповільненої дії. Після першого щеплення від Covid-19 слід дотримуватися карантинних обмежень щонайменше три тижні

Більшість людей в Україні схильна вважати, що імунітет від можливого інфікування виникає протягом кількох днів після щеплення, а отже, можна знімати маски та припиняти соціальне дистанціювання. А це помилка, яка може стати смертельно небезпечною. ТЕКСТИ пояснюють, скільки часу має минути від щеплення до появи імунного захисту

vacc.JPG

Рецепт продовження катастрофи: зняти обмеження, не носити маски, збиратися великими групами

В Україні наразі застосовується одна вакцина від коронавірусу – препарат, створений компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом, який виробляється в Індії під брендом CoviShield. Ця вакцина потребує щеплення двома дозами, інтервал між якими може становити від 4 до 12 тижнів. В Україні спочатку орієнтувалися на 28 днів, але потім змінили графік вакцинації, обравши найдовший проміжок часу – три місяці. Нема сумнівів, що це пов’язане з дефіцитом вакцин, а не з гіпотетичним збільшенням ефективності після тривалішого інтервалу між щепленнями. Медична влада України намагається завдяки такому графіку забезпечити хоча б частковий захист для більшої кількості людей, аніж максимальний для небагатьох.

Отже, між першим і другим уколом AstraZeneca в Україні, найімовірніше, мине три місяці. За протоколом, повний захист виникає через 14 днів після другого щеплення, тобто після сотого дня.

Утім, ефективний імунітет починає формуватися значно швидше. За даними досліджень, опублікованих в авторитетному медичному журналі The Lancet, на 21 день після щеплення ефективність вакцини AstraZeneca становить 76% і залишається на цьому рівні протягом наступних трьох місяців – до наступного щеплення. Воно своєю чергою збільшить ефективність до рівня понад 80% (він відрізняється у різних вікових груп), а також максимально збільшить період, протягом якого зберігатиметься забезпечений вакциною захист.

Звідси висновок – отримавши щеплення від коронавірусу, слід протягом трьох тижнів продовжувати вести карантинний спосіб життя у повному обсязі – з носінням масок, соціальним дистанціюванням, обробкою рук санітайзером тощо.

А що ж до інших вакцин? Pfizer-BioNTech (її, нагадаємо, українцям обіцяли спочатку в лютому, потім у березні, тепер обіцяють до 15 квітня – якщо раптом не виявиться, що везли її на кораблі, який застряг у Суецькому каналі), починає забезпечувати частковий захист швидше, ніж AstraZeneca – через 12 днів після першого уколу. Втім, за статистикою, в період між першим і другим щепленням її ефективність становить 50%. До часу другого щеплення (21-й день) ефективність вакцини зростає до 65%.

За протоколом, друге щеплення Pfizer-BioNTech відбувається на 21 день після першого. Справді потужний захист – 95% – виникає ще через сім днів. А повна імунізація з'являється на 14 день після другого уколу, тобто через 35 днів після введення першої дози.

AstraZeneca ковід вакцина вакцинація CoviShield covid-19 коронавірус

Знак гривні
Знак гривні