Громадські організації об'єдналися, щоб розповісти про Україну

Україна нерідко асоціюється у світі з негативом – війною, корупцією, Чорнобилем та іншими явищами, що формують відповідний імідж країни та підривають довіру і повагу до неї. Часто крізь призму негативу державу сприймають і її громадяни. Однак Україна так само є місцем великих успіхів і здобутків, які варті того, щоб про них розповідали.

Новий проєкт з протидії дезінформації та негативним наративам як її елементу «Ukraine Explained/Пояснюємо Україну» спрямований саме на це. Ініціатива п'ятьох громадських організацій – Українського кризового медіа-центру (УКМЦ), Euromaidan Press, StopFake, Internews Україна та Texty.Org.Ua – за підтримки National Democratic Institute (NDI) покликана нагадати світові й самим українцям про більш яскраві аспекти української історії та сучасності.

Любов Цибульська, голова Групи з аналізу гібридних загроз УКМЦ, у зв'язку зі стартом проєкту відзначила, що “протидія дезінформації це, окрім іншого, активне поширення правди. Ми хочемо створювати новий наратив для країни. Адже ми не лише країна війни, Чорнобиля, корупції, ні, ми ще країна мистецтва, дивовижної музики, країна моди та людей, які здатні заради свободи побороти найбільше зло. Україна це фенікс, який завжди воскресає, які б лиха не валилися на його долю. Ми хочемо, щоб цей проєкт був лише початком більшої ініціативи, й сподіваємося, до нас із часом долучатимуться й інші організації”.

За словами Євгена Федченка, співзасновника StopFake, “для нас це чудова можливість для співпраці з нашими колегами іншими українськими організаціями, що працюють у цій тематиці. Впевнений, що сукупність наших зусиль дасть ще більш помітний результат для української аудиторії. Це буде ще одним свідченням того, наскільки громадянське суспільство в Україні є лідером протидії дезінформації та просування медіаграмотності”.

Володимир Єрмоленко, директор з аналітики Internews Україна, також прокоментував старт ініціативи: “Сила українського громадянського суспільства в його розмаїтті та здатності працювати разом. Ми співпрацюємо, а не конкуруємо; ми підсилюємо один одного, а не послаблюємо. Цей проєкт одне зі свідчень цього.”

Проєкт передбачає розповіді про Україну в найрізноманітніших форматах – від лонгрідів до відеороликів та подкастів – як українською, так і англійською мовами. Історії про видатних українців, про яких світ не чув, а країна могла забути, цікаві факти з української історії – лише приклади того, як партнерські організації планують реалізовувати ініціативу.

Таким чином, НГО, що багато років протидіють російській пропаганді, об’єднують зусилля для того, щоб боротись із брехнею в найбільш ефективний спосіб – розповідаючи про Україну правду, яка нерідко залишається забутою. Учасники проєкту закликають підтримувати цю ініціативу в соціальних мережах, ділячись українськими успіхами та просто використовуючи гештеги проєкту #NotOnlyChornobyl # #InUkraine #ВУкраїні #VoicesOfUkraine #ГолосиУкраїни

редакційне

Знак гривні
Знак гривні