НАЗК зупинило державне фінансування «Слуги народу»

У звітах партії знайшли ознаки криміналу.

Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило державне фінансування політичної партії «Слуга Народу» — в їхніх звітах виявили ознаки кримінальних порушень.

Як повідомила пресслужба НАЗК, такий наказ підписав очільник Нацагентства Олександр Новіков після аналізу звіту партії, — передає Громадське.

В агентстві зазначили, що виявили порушення порядку подання фінансового звіту про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру у звітах 11 політичних партій.

Через виявлені порушення НАЗК склало адмінпротоколи щодо низки лідерів політичних партій, зокрема «Рух нових сил Михайла Саакашвілі», «ВО "Свобода"», «Слуга Народу», «Конгрес українських націоналістів».

Крім того, агентство виявило ознаки кримінальних правопорушень у звітах «Слуги Народу» та ще двох політичних сил. Матеріали НАЗК направляє до Національної поліції.

Зокрема, у звітах за два звітні періоди партії монобільшості виявили ознаки порушення за ст. 159-1 (порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборчої агітації, агітації зі всеукраїнського або місцевого референдуму), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Реакція «Слуги Народу»

Як заявив голова політсили Олександр Корнієнко, партія «Слуга Народу» з’ясовує, чому призупинили держфінансування, та аналізує зауваження з боку НАЗК. Він висловив упевненість, що фінансування відновлять після того, як партія все пояснить та усуне можливі порушення у звітах.

Така ситуація — не перша

Так, НАЗК у четвертому кварталі 2020 року зупинило державне фінансування партії «Батьківщина» через нібито порушення у фінансовому звіті партії. До такого НАЗК тоді вдалося вперше з моменту свого створення.

Партія звернулася до суду й попросила визнати протиправними дії працівників НАЗК під час складання висновку про фінансовий звіт і скасувати наказ про припинення держфінансування. Також у «Батьківщині» просили на час розгляду справи й до вироку суду повернути їм фінансування. Наразі судова справа триває.

А в січні 2021-го така доля спіткала й партію «Голос». Нацагентство нібито мало якісь претензії до оформлення партією документів. У політсилі заявляли, що розцінюють це як тиск, і звернулися з позовом до Окружного адмінсуду Києва.

кримінал корупція слуга народу

Знак гривні
Знак гривні