Генасамблея ООН дебатувала щодо російської окупації України. РФ підтримали тільки дві країни

Вже не перший рік у кінці лютого, у дні, коли сім років тому почалась агресія Росії в Криму, відбуваються дебати в рамках Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих Росією територіях України.

Дебати 23 лютого 2021 року відкрив Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

У своєму виступі він нагадав, що з 2014-го року Генеральна Асамблея вже прийняла дев'ять резолюцій, які підтверджують її підтримку територіальній цілісності України та засуджують тимчасову окупацію територій України Росією.

«Генасамблея не прийняла і не прийме російську мантру про те, що «справа Криму закрита», – зазначив він.

ООН: Росія відповідальна за окупацію і збройний конфлікт

Вже традиційно під час дебатів країни-члени Генасамблеї висловили свою підтримку Україні у конфлікті з Росією, наголошуючи на відповідальності останньої за окупацію, погіршення ситуації з правами людини та гуманітарної ситуації на окупованих територіях.

В.о. Голови постійного представництва США при ООН посол Річард Міллс нагадав, що сама подія відбувається тому, що в 2014 році Росія окупувала Крим та підбурила конфлікт на Донбасі.

Міллс нагадав, що дії Росії на сході України вже призвели до загибелі понад 13 тисяч людей, переміщення мільйонів українців, 3,4 млн людей зараз потребують гуманітарної допомоги.

«І ми сьогодні тут, бо Росія намагалася заблокувати будь-який значущий прогрес у дипломатичних переговорах, одночасно озброюючи, навчаючи, фінансуючи та керуючи своїми довіреними силами та підтримуючи самопроголошені «влади» на місцях», – повідомив він.

Міллс також нагадав, що Україна має широку підтримку серед держав-членів ООН, які поважають ключові норми Статуту ООН – жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Тому він закликав Росію негайно припинити свою агресивну поведінку на сході України та окупацію Криму; вивести військові сили з України; припинити підтримку своїх довірених осіб та інших збройних формувань; виконати всі зобов'язання, взяті на себе в рамках Мінських домовленостей.

«Росія повинна припинити тактику залякування і замість цього співпрацювати з урядом України та міжнародними партнерами, які прагнуть дипломатично вирішити цей конфлікт», – зазначив він.

Міллс також додав, що США ніколи не визнають спробу Росії анексувати Крим. А санкції, які були введені у відповідь на російську агресію на сході України та окупацію Криму, залишатимуться чинними, доки Росія «не змінить курс».

Що сказав представник Росії?

На тлі виступів більшості країн-учасників дебатів промова першого заступника Постійного представника Росії при ООН Дмитра Полянського виглядала провокаційною. Риторика Полянського відповідала загальному наративу, якого Росія дотримується під час дискусій, на яких розглядається питання окупації Криму та Сходу України.

Полянський вкотре заявив, що цю тему «нав'язує Україна», а її розгляд наносить удар по авторитету самої інституції. Він звинуватив Україну в тому, що вона вже сім років «грає роль жертви в російський агресії», а допомагають їй в цьому західні партнери, які «спонсорували» державний переворот в Україні.

Проте, апофеозом його виступу став дуже недипломатичний випад на адресу Постійного представника Німеччини при ООН Крістофера Гойсґена.

Гойсґен у своєму виступі закликав Росію допустити в Крим представників моніторингових місій, які би могли проконтролювати дотримання прав людини на півострові.

У відповідь на це Полянський заявив, що «у Крим вони пускають усіх», а пан Гойсґен, вочевидь, не може поїхати, бо зовсім «потратився», тому перший заступник російського постпреда запропонував Гойсґену – «купити йому квиток у Крим».

Більшість країн підтримали Україну

Підводячи підсумки дебатів в ексклюзивному коментарі «Голосу Америки», Сергій Кислиця повідомив, що захід вкотре продемонстрував, що увага до ситуації на тимчасово окупованих територіях України не тільки не зменшується, а збільшується.

«Дуже показово, що цього разу вперше за три роки на дебатах виступив голова Генеральної асамблеї. Це надзвичайно важливо, адже він говорив не як представник Туреччини, а як людина, яка очолює орган, до якого входить 193 країни», – переконаний постпред України в ООН.

В той же час, за словами Кислиці, Російська Федерація вкотре побачила, що переважна більшість країн підтримала Україну.

«А своєю антиукраїнською риторикою Сирія та Венесуела лише зробила росіянам «ведмежу послугу», підкреслюючи, в якій ізоляції зараз знаходиться Росія», – пояснює постпред.

Радіо Свобода

венесуела анексія агресія сирія луганщина окупація росія оон крим донеччина

Знак гривні
Знак гривні