Чому для припинення пандемії потрібні високі рівні вакцинації (ІНФОГРАФІКА)

Світлим позначено здорових людей, рожевим – хворих, темним – вакцинованих:

Незалежно від того, наскільки заразним є панівний варіант коронавірусу, скільки населення перехворіло та яким є імунітет – для припинення пандемії потрібні високі рівні вакцинації населення.

ІНТЕРАКТИВ ДЛЯ РІЗНИХ ВАРІАНТІВ – на сайті National Public Radio (США)

Натискаючи на кнопку Run Simulation (провести симуляцію), ви побачите, як поширюватиметься хвороба залежно від відсотка вакцинованих людей.

Що заразніший варіант вірусу – то більший відсоток населення має бути вакциновано для подолання інфікування.

Чим менший імунітет – тим більше треба вакцинувати.

88888.jpg

В іншому варіанті додано бірюзовим людей, які імунні не від вакцини, а від попереднього зіткнення з вірусом

Методологія

У математичних сценаріях використовували умовний SIMVID-19, за якого 75% вакцинованих припинили поширення хвороби. Для справжнього COVID-19 науковці оцінюють потребу в 70–85% імунних людей (незалежно, вакцинованих чи тих, хто перехворів).

Точно передбачити необхідну кількість вакцинованих наразі неможливо. Наприклад, вакциновані деякими вакцинами можуть не хворіти серйозно, але водночас становити певний ризик у поширенні хвороби.

Жодна вакцина в реальному житті не є ефективною на 100%. У математичній моделі видно, як темно-сірі, вакциновані індивіди, все одно час від часу, зрідка, захворювали.

Однозначним висновком із симуляції (та в реальному житті) є те, що чим швидше і чим більше населення захищено вакцинацією – тим краще.

Математичне моделювання завжди є спрощенням порівняно з реальним життям, в якому є значно багато невідомих та змінних величин.

Наприклад, кожна клітина в цій шестикутній моделі має лише шість інших "людей", з якими стикається. В реальному житті немає фіксованих шансів – хтось не заразить нікого, хтось стане суперпоширювачем.

математика медицина наука вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні