Фейсбук «відфрендив» Австралію: перша «війна» незалежної країни проти бізнес-гіганта

Країна вирішила змусити Фейсбук як агрегатор платити за новини, які там з'являються – технічний гігант у відповідь заблокував сторінки ЗМІ, щоб не платити. Прем'єр Австралії каже: "Нас не залякаєш".

фото: ABC
фото: ABC

Facebook заблокував сторінки новинних видань в Австралії у відповідь на суперечку з урядом країни. Австралійська влада хоче законодавчо зобов'язати інтернет-гігантів платити ЗМІ, які публікують новини на їхніх платформах.

Про це пише Німецька хвиля.

Соціальна мережа Facebook повідомила у середу, 17 лютого, що заблокувала весь національний та міжнародний новинний контент для користувачів в Австралії. Причиною такого кроку стала суперечка з урядом країни, який планує ухвалити закон, що зобов'яже інтернет-гіганти Facebook і материнську компанію Google – Alphabet – платити місцевим медіакомпаніям у майбутньому, щоб мати змогу поширювати їхній контент. Таким чином влада Австралії хоче перенаправити частину доходів інтернет-гігантів від реклами традиційним ЗМІ.

У Facebook не погоджуються з такими намірами австралійської влади. У поширеній компанією заяві зазначається, що запропонований закон глибоко неправильно розуміє взаємодію між платформами та медіакомпаніям, бо другі самі використовують перших для поширення своїх публікацій. "Зараз перед нами стоїть важкий вибір: спробувати дотримуватися закону, який неправильно оцінює реальність цієї взаємодії, або заблокувати новинний контент на наших платформах для жителів в Австралії. З важким серцем ми обрали останній варіант", – йдеться у повідомленні.

Зрештою соцмережа також заблокувала у себе деякі сторінки австралійської поліції, пожежної служби в регіоні, де є велика загроза лісових пожеж, та урядових установ, включно зі сторінками органів охорони здоров'я з важливою актуальною інформацією про пандемію коронавірусу. Пізніше Facebook оголосив, що це не планувалося, і доступ до цих сторінок у більшості випадків вже відновили, зазначає агенція Reuters.

Представники австралійських ЗМІ, політики та захисники прав людини розкритикували цей крок соцмережі. Міністр охорони здоров'я країни Грег Хант назвав його "нападом на суверенну державу" та "повним зловживанням владою". А глава австралійського казначейства Джош Фріденберг заявив, що "Facebook помилився". Політик назвав ці дії соцмережі "непотрібними" і додав, що вони погіршать її репутацію в країні. За його словами, власник Facebook Марк Цукерберг не попереджав його про блокування сторінок у нещодавній розмові.

Google повівся інакше

Своєю чергою Google, що належить Alphabet Inc, протягом останніх днів уклав угоди з кількома австралійськими медіакомпаніями. Зокрема, про таку угоду оголосила медіакомпанія News Corp Руперта Мердока. Її представники заявили, що їхня медіакорпорація отримає "значні платежі" від Google в обмін на надання контенту для пошуковика. Конкретні суми цих угод не розкриваються.

Між тим у Google відмовилися коментувати рішення Facebook. При цьому раніше представники Google також виступали проти цієї законодавчої ініціативи та відмовлялися платити медіакомпаніям в Австралії. Компанія навіть погрожувала вимкнути свою пошукову систему в цій країні.

Австралія: нас не злякаєш

Прем'єр країни Скотт Моррісон заявив, що уряд "не залякаєш" блокуванням. Він назвав дії Цукерберга так: "відфрендити Австралію".

технології австралія скандал соцмережі

Знак гривні
Знак гривні