Як ставляться українці, сусіди та світ загалом до вакцинації від COVID-19 (ІНФОГРАФІКА)

Є країни – й не треба ходити далі за наш північний кордон – де ситуація з антивакцинниками значно гірша, ніж в Україні. Втім, і сусідів у чомусь можна зрозуміти – у них там "Спутнік V":

Графік дня. Чи хочуть самі росіяни вакцинуватися «Супутником V»?

Як показує міжнародне дослідження всесвітньовідомої компанії Gallup, яке проводилось у пів сотні країн, українці в середньому ставляться до вакцин від Covid-19 так само, як світ у цілому. Є й гірші варіанти.

Так, перекладає фонд "Демократичні ініціативи" українською, в усьому світі більшість людей вважає, що велика частина населення воліє зробити щеплення у своїй країні, якщо буде нова вакцина проти COVID-19, яка вважається безпечною та ефективною.

Можна також припустити, що глобальна пандемія коронавірусу зробила більшість людей в усьому світі більш схильними до отримання вакцин загалом – 50% респондентів повідомляють, що мають таку думку. Проте, 18% стверджують, що після пандемії у них менше шансів отримати щеплення. 28% заявили, що їхнє ставлення до вакцин не змінилося.

Люди в Індії, Азії та на Близькому Сході стають більш схильними до вакцинації взагалі після початку пандемії. На відміну від цього, люди в ЄС і Європі загалом, у США, а також в Україні найчастіше кажуть, що їхні погляди на вакцини не змінилися.

Слід розуміти, що ніде у світі пандемія коронавірусу не спричинила значного негативного ставлення до вакцин загалом.

Візуалізуємо бажання українців вакцинуватися, а також додаємо для порівняння сусідів, деякі найбагатші країни та країну з найбільш позитивним ставленням до вакцинації. Суми відповідей менші за 100, тому що решта "не визначилися".

Як бачимо, ставлення до вакцинації в Україні близьке до британського чи американського. Що стосується В'єтнаму, де до вакцинації ставляться найкраще – то, попри співмірний з українським рівень доходів, ця країна від початку відома як "історія успіху". Ми перекладали відповідну статтю:

Бідні регіони можуть ефективно впоратись із COVID-19. Приклад В'єтнаму та одного індійського штату

Якщо говорити не про особистий вибір, а про очікування щодо країни загалом: українці переважно думають, що їхні співвітчизники погодяться вакцинуватись. Рівень очікування й тут відповідає середньому по світу.

Натомість найвищий рівень очікування згоди щодо вакцинації – в тому-таки В'єтнамі.

А найвищий рівень очікування поляризації суспільства – у братів-слов'ян, а також у Кот д'Івуарі.

Візуалізація фонду "Демократичні ініціативи":

Більше деталей у вигляді таблиць (українською мовою) можна подивитися у файлі PDF, завантаженому тут

Усього було опитано 44 796 осіб у 47 країнах світу. У кожній країні протягом жовтня – грудня 2020 року було проведено співбесіду з представницькою вибіркою з приблизно 1000 чоловіків та жінок.

Про Gallup International

Міжнародна асоціація Геллап (GIA) – провідна глобальна незалежна асоціація з вивчення ринку та опитувань, яка існує понад 70 років. Заснована одразу після Другої світової війни.

інфографіка світ україна пандемія вакцини коронавірус графік дня

Знак гривні
Знак гривні