Бердянська коса руйнується та зміщується (інфографіка)

Коса в межах міста Бердянськ Запорізької області, що є місцем відпочинку і для місцевих, і для туристів, з року в рік змінюється. І це викликає неабияке занепокоєння місцевих мешканців, як з’ясувала під час дослідження міста у листопаді 2020 року команда учасників проєкту Конструкції Взаємодії. Це проєкт, націлений на створення міських просторів.

Детальніше про результати їхньої експедиції у Бердянськ читайте тут.

Що не так з косою? Як стверджують учасники проєкту Конструкції Взаємодії жителі розповідали їм про порушення природного балансу, надмірну забудову, зміщення лінії берега та зменшення площі доступних пляжів.

Тіло коси – наносне, воно сформоване так, що вода через нього фільтрується, перетворюється з верхової на низову, пояснюють мешканці Бердянська. Під час сильних штормів вода вдаряється у берег і проходить крізь пісок. А коли почали будувати великі бази, то зруйнували цей процес, і вода не проходить у саму косу, а рухається вздовж неї. Берег Слобідки почало розмивати ще на початку ХХ століття через будівництво хвилерізу. Там, де зараз третій пляж, була невелика Коса (Хомутівська), стояли будинки й був дрібний ремонт баркасів, філюг тощо. Її теж змило через хвилеріз. Нинішня набережна на Слобідці – це половина вулиці, іншу змило у 1940-х і продовжувало розмивати. Довелось робити укріплену набережну, бо вода підходила все ближче…

Порівняння супутникових знімків Бердянської коси у 1984-2020 роках підтверджує ці слова. Помітно, що коса зміщується. Графіка: Надія Кельм/texty.org.ua на захід.

Про неминучість змін берегових контурів Бердянської коси писав професор, доктор біологічних наук Володимир Портянко у своїй книзі «Степь как она есть», виданій в кінці 20 століття. Він зазначав, що здебільшого ці зміни є результатом сильної течії. А також писав про важливі протиерозійні природні властивості самої Бердянської коси: підводний вал зі східної частини та морський луг із західної.

Бердянська коса супутник інфографіка екологія

Знак гривні
Знак гривні