Здобули! Створено акумулятор електромобіля, який заряджається за 5 хв

Майбутнє електромобілям, схоже, гарантовано: основну проблему подолано, й тепер повністю зарядити авто можна так само швидко, як і заправити. Залишилося "всього-на-всього" замінити заправки зарядними станціями.

Фото ізраїльської компанії StoreDot, яка розробила акумулятори
Фото ізраїльської компанії StoreDot, яка розробила акумулятори

Вперше випущено акумулятори для електромобілів, які заряджаються до повної зарядки за 5 хв. Однак їхнє використання потребуватиме потужніших зарядних станцій, ніж використовуються зараз.

Про це пише Хмарочос із посиланням на Guardian.

Швидкозарядні акумулятори розробив ізраїльський стартап StoreDot, а виробили їх на заводі китайської компанії Eve Energy. Перша демонстраційна партія налічує 1000 одиниць. Раніше стартап вже випробував батареї на телефонах, дронах і скутерах.

Електрокар із батареєю, яка заряджається лише за 5 хв, може стати проривом, адже тоді автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння, що заправляються паливом приблизно за той самий час, втрачатимуть важливу конкурентну перевагу. Однак використання акумуляторів StoreDot потребуватиме потужніших зарядних станцій, ніж застосовуються зараз.

У стартапі вважають, що наразі головною перешкодою для розвитку електромобілів є не їхня вартість, а запас ходу. Багатьох утримує від покупки електрокара побоювання застрягти з розрядженою батареєю посеред шосе, а також потреба годинами чекати на повну зарядку.

Зараз у літій-іонних батареях використовують анод із графіту, який проводить іони літію. Якщо таку батарею надто швидко зарядити, вона вийде з ладу. Натомість StoreDot замінили графіт на напівпровідники на основі германію, в яких іони рухаються швидше. Вже цьогоріч розробники планують створити прототип акумулятора з кремнієм, який коштує значно дешевше за германій. У масовому виробництві така батарея коштуватиме приблизно так само, як і звичайні літій-іонні акумулятори зараз.

StoreDot залучила $130 млн інвестицій, зокрема від Daimler, BP, Samsung і TDK (приміром, BP планує посприяти зі створенням відповідної інфраструктури для нових швидкозарядних акумуляторів). Торік ізраїльський стартап здобув нагороду Bloomberg New Energy Finance Pioneer як піонер нової енергетики.

електромобілі автомобілі майбутнє екологія

Знак гривні
Знак гривні