На ринку скрапленого газу ажіотаж на користь Коломойського

Укргазвидобуванню заборонили продавати, бо локдаун, а Коломойському – ні.

Скасування Аукціонним комітетом Міністерства енергетики торгів із продажу скрапленого (він же зріджений) газу АТ «Укргазвидобування» (УГВ) спровокувало ажіотаж на ринку, який спричинив здорожчання ресурсу. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Зокрема, на січневих аукціонах Regal Petroleum і Полтавської газонафтової компанії (ПГНК) ціна скрапленого газу зросла на 2 160 грн/т і 2 700 грн/т, до 19 580 грн/т і 20 500 грн/т відповідно.

Головною причиною, що спровокувала таке зростання, на думку учасників ринку, стало скасування Аукціонним комітетом торгів із продажу скрапленого газу «Укргазвидобування», запланованих на 12 і 19 січня 2021 року.

Нагадаємо, у проведенні аукціонів було відмовлено через запровадження посилених карантинних заходів у період із 8 по 24 січня. Показово, попри таку заборону для УГВ, іншому вітчизняному найбільшому виробникові – компанії «Укрнафта» (Коломойський) – вдалося провести торги 15 січня.

На них було реалізовано 16 130 т скрапленого газу за середньозваженою ціною 17 700 грн/т. Відзначимо, що основним покупцем товару на аукціоні є компанії з групи «Приват».

Учасники ринку відзначають, що ресурс УГВ, який зазвичай виставлявся двічі-тричі на тиждень, був джерелом продажів для дрібних компаній, а його брак призвів до локального дефіциту в окремих регіонах.

«У деяких областях спостерігається нестача ресурсу, яка зазвичай «закривалася» продуктом, купленим на аукціонах «Укргазвидобування», – повідомляв раніше один із трейдерів.

Крім того, цей дефіцит у надії підзаробити підігрівають і великі трейдери, які під кінець тижня зняли свої пропозиції по ринку.

«Ми бачимо, що зростання на аукціонах впевнено випереджає динаміку зростання цін на кордоні. Якщо на кордоні скраплений газ здорожчав на $50/т, або 1 400 грн/т, то за підсумками аукціонів невеликих українських виробників зростання цін склало 2 500 грн/т, що свідчить про велику ажіотажну складову», – каже аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

За його словами, скасування аукціонів УГВ не тільки дестабілізує ринок і призвело до значного здорожчання ресурсу, а й, очевидно, позначиться недоотриманим прибутком для держкомпанії.

Нагадаємо, востаннє аукціони УГВ було заблоковано в кінці серпня 2020-го, коли Аукціонний комітет позбувся кворуму через те, що його глава Максим Немчинов пішов у відпустку.

Під час онлайн-конференції LPG Ukraine 2020 заступник голови дивізіону «Нафта» НАК «Нафтогаз України», директор із комерційних питань АТ «Укргазвидобування» Сергій Федоренко заявив, що «Укргазвидобування» планує реалізацію скрапленого газу на біржових торгах за довгостроковими контрактами.

За його словами, це остання регуляторна практика і зміна, яких вимагає реалізація УГВ із погляду продажів скрапленого газу, нафти та конденсату.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

коломойський корупція локдаун ринок

Знак гривні
Знак гривні