Як міняти вентиляцію приміщень у часи ковіду – Bloomberg

Публічні будівлі мають інвестувати в покращення систем вентиляції вже зараз.

Системи вентиляції на даху публічної будівлі: фото Liyao Xie/Moment RF
Системи вентиляції на даху публічної будівлі: фото Liyao Xie/Moment RF

Про це йдеться в матеріалі Bloomberg City Lab.

У жовтні студенти університету штату Ілінойс прийшли в бар на джазовий концерт для двадцятьох – у кожного були цифрові перепустки з негативним тестом на коронавірус.

За сценою під час концерту професор механічної інженерії університету Тай Ньювел "грався" з потоками повітря, вмикаючи та вимикаючи різні частини вентиляції під час вечірки. Студенти стежили за змінами якості повітря, вимірювали концентрації двоокису вуглецю та дрібних частинок.

Експеримент показав важливість належної вентиляції – аспекту, на який донедавна не звертали достатню увагу.

Докладно:

Для уникнення нових заражень Covid-19 потрібно серйозно взятися за вентиляцію

Дедалі більше доказів, що випадки суперпоширення Covid-19 стаються не лише через "балістичні" краплинки, які осідають і від яких можна вберегтися за допомогою соціального дистанціювання 1.5–2 м, а й через "аерозолі" – дрібніші краплинки, що довго літають у повітрі.

Тож експерти дедалі менше зосереджуються на обробці поверхонь і дедалі більше на якості повітря у приміщеннях.

Центри контролю за хворобами (ЦКХ) Сполучених Штатів нарешті розробили нові рекомендації з вентиляції. Дедалі більше менеджерів публічних будівель робили запити на інспектування своїх систем опалення, вентиляції та фільтрації.

Модернізація може коштувати тисячі доларів і призвести до збільшення використання енергії, але це потрібно робити, – пише Bloomberg City Lab.

Покращення вентиляції зазвичай є поєднанням

Нові стандарти, встановлені ЦКХ Сполучених Штатів, рекомендують, щоб повітря за допомогою систем вентиляції та фільтрації повністю заміщувалося три-п'ять разів на годину.

Найкращий спосіб зрозуміти якість вентиляції – виміряти концентрацію CO2 в кожній частині приміщення. Це показує кількість видихнутого повітря (отже, потенційно з патогенами), яка не встигає заміщуватися свіжим.

Концентрація СО2 не має перевищувати 800 частинок на мільйон (чнм).

"Якщо ви бачите рівні значно вищі за 800 чнм, не проводьте там багато часу", – радить професор Ньювел.

Звісно, в ідеалі людина має носити вимірювач з собою – але ж він коштує сто доларів.

Інша опція – якщо ви вже маєте перебувати у тісному приміщенні, намагайтеся сідати біля відкритих вікон.

Важливо розуміти, що вентиляція сильно знижує шанси заразитися на коронавірус, але нулю ризик дорівнює дуже рідко.

Що стосується менеджерів будівель – рекомендують міняти фільтри. Рівень MERV (minimum efficiency reporting value) має бути не меншим за 13 (це означає відсіяння 90% частинок). Краще використовувати фільтри типу HEPA (high efficiency particulate air), зазвичай саме такі використовують лікарні. Але великі фільтри вимагають також великого тиску повітря в системах вентиляції.

Відповідно, новіші системи вентиляції вимагатимуть більше електроенергії, адже штовхати повітря крізь щільніші фільтри важче.

У багатьох випадках системи вентиляції доведеться міняти повністю. Професор Ньювел вважає, що в майбутньому загальні стандарти будування громадських приміщень мають загалом стати вищими, подвоївши мінімальну кількість повітря на людину.

Але ці витрати відіб'ються на людях одразу: дослідження Гарварду ще у 2000 році показало, як якісь повітря у приміщенні сильно впливала на кількість лікарняних, які брали впродовж років понад 3000 працівників у 40 різних будівлях.

Працівники в "середньо" вентильованих приміщеннях у півтора рази частіше брали лікарняні, ніж працівники у "високо" вентильованих зонах. Це навіть без пандемій означає, що якісна вентиляція у США заощадить 22.8 млрд доларів за рахунок уникнення зайвих захворювань на роботі.

Закон про допомогу під час пандемії, підписаний у США, включає стимули на 900 млрд доларів – із них 54.3 млрд виділяється конкретно на покращення систем опалення, вентиляції, кондиціонування та фільтрації у закладах початкової та середньої освіти.

Крім того, заспокоює професор Ньювел, усі ці витрати – це створення робочих місць. "Усі гроші йдуть на те, щоб заплатити комусь, хто свердлитиме дірки, вставлятиме метал і встановлюватиме системи фільтрування, тож це дуже продуктивні витрати".

будівництво пандемія майбутнє коронавірус

Знак гривні
Знак гривні