Два препарати від артриту «разюче» допомагають у боротьбі з COVID-19 – The Economist

Знайдено новий перспективний спосіб терапії при Covid-19.

Зараз важко натрапити на добрі новини з ковідних палат. Нова хвиля інфекцій переповнює лікарні у всьому світі. Однак клінічні тести двох ліків, оголошені нині, покращили прогнози як для пацієнтів, так і для лікарів.

Про це пише The Economist.

Два препарати, tocilizumab та sarilumab, які застосовуються для зменшення запалень у пацієнтів із артритом, можуть використовуватися також для лікування коронавірусної інфекції.

Відомо, що надмірне запалення, коли імунна система старається надто сильно і тим знищує органи – це спосіб, у який зазвичай вбиває Covid-19.

Раніше пошук препаратів проти запалення призвів до використання дешевого стероїду dexamethasone, однак він погіршує імунну систему загалом. Натомість tocilizumab та sarilumab виявилися більш таргетованими: вони блокують ефект interleukin-6 – білка, який "розпалює" імунну систему та якого дуже багато у пацієнтів із Covid-19.

Клінічне випробування tocilizumab та sarilumab включало 800 пацієнтів із коронавірусною інфекцією з симптомами, що потребували лікування у палатах інтенсивної терапії.

Дослідження проводилося в шести країнах, більшість пацієнтів були у Британії.

Половина з 800 пацієнтів отримувала один із цих двох препаратів на додачу до стандартного лікування, інша половина –тільки стандатне лікування (включно з dexamethasone).

36% пацієнтів зі стандартним лікуванням померли. У групі, де використовувалися tocilizumab чи sarilumab, смертність була меншою на чверть. Понад те, пацієнти, яких лікували цими препаратами, одужували швидше й у середньому виписувались із лікарень на сім-десять днів раніше.

Зменшення часу перебування в лікарях звільнить багато ліжкомісць у палатах інтенсивної терапії. Зараз, зазначає The Economist, у США та Британії в багатьох лікарнях закінчуються місця.

Видається, що обидва препарати працюють однаковою мірою добре – однак більш певними є результати tocilizumab. Це давніший і більш поширений препарат, який через це давали більшості пацієнтів, котрих лікували новим способом.

Принагідно нагадаємо про небезпеку невдалого лікування: можливо, саме так виник новий "британський" штам

Погана новина в тому, що ці препарати недешеві – у бідніших країнах (на кшталт України – ТЕКСТИ) вони можуть бути недоступними.

Курс лікування у Британії коштує близько 1000 фунтів. Утім, у таких країнах, як Британія, день перебування в палаті інтенсивної терапії обходиться державі в 2000 фунтів на пацієнта, тобто коротше перебування за рахунок цього лікування виправдовує додаткові витрати.

Понад те, що менше пацієнт перебуває в інтенсивній терапії, то меншої в середньому потребує реабілітації потім.

Британія одразу починає використання tocilizumab для ковідних пацієнтів у палатах інтенсивної терапії. Лікарні вже мають запаси препарату, а уряд співпрацює з виробником для збільшення цих запасів. Нині Британія заборонила експорт як tocilizumab, так і sarilumab.

Нагадаємо, новий штам коронавірусу призвів до різкого зростання кількості хворих у Британії. Порівняйте з ЄС, куди штам іще, схоже, дійшов меншою мірою:

Нова кількість випадків на 100 тисяч населення у Британії та ЄС, інфографіка Financial Times
Нова кількість випадків на 100 тисяч населення у Британії та ЄС, інфографіка Financial Times

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

британія пандемія коронавірус медицина

Знак гривні
Знак гривні