Наскільки ефективною є китайська вакцина? Поки невідомо

Результати випробовувань із Бразилії, Туреччини та Індонезії дуже різняться. Оновлено: доповнені результати із Бразилії дають лише 50.4% ефективності.

В Індонезії уряд схвалив застосування вакцини CoronaVac (китайської Sinovac Biotech Ltd.) після результатів випробовувань (1620 людей, відносно мала група), які показали ефективність у 65%.

У Туреччині вакцину вважають ефективною на 91.25% (однак група, на якій випробовували, також мала).

Тепер всі очікують результатів із Бразилії, де вакцину випробовують на групі у більш ніж 13 тисяч людей, щоб зняти всі питання щодо ефективності. Однак, як виявилося, і цього може бути недостатньо для визначення ефективності препарату: за даними джерел, які мають доступ до результатів, кінцева ефективність вакцини може виявитися меншою ніж 60%. Згідно з оновленими даними, ефективність становить лише 50.4%.

Водночас компанія-партнер Sinovac у Бразилії (Butantan Institute) на минулому тижні оголосила про 78% ефективності для запобігання середніх випадків захворювання.

Хоча різна ефективність для однієї вакцини – не рідкість, однак у випадку китайських вакцин це навіть більш важливо, оскільки їхні розробники (на відміну від західних вакцин) оприлюднюють менше даних про безпеку та умови тестувань, пише Bloomberg. (Варто зазначити, що ситуація з відкриттям даних про російську вакцину "Спутнік-V" є ще гіршою, ніж з китайською – ред.). Гонконг вже втретє відкладає початок ІІІ стадії тестувань вакцини CoronaVac.

На цьому тижні мають з'явитися додаткові дані тестувань у Бразилії, однак невідомо, чи зможуть незалежні дослідники оцінити ефективність вакцини навіть за їхньою допомогою. Нам залишається лише чекати і сподіватися, що китайська вакцина виявиться достатньо ефективною. Уряд, як відомо, провалив програму із закупівлі західних вакцин, а процес закупівель китайської через спеціально відібрану вручну компанію схожий на реванш і повернення в медичні закупівлі мафії часів Януковича.

covid-19 Китай вакцина

Знак гривні
Знак гривні