Китай може створити мережу, яку неможливо хакнути

Експеримент із квантової передачі повідомлень наблизив авторитарний Пекін до створення мережі, яку неможливо буде хакнути. Принаймні з нинішніми технологіями.

Про це пише гонконзька South China Morning Post.

Команда під проводом Пан Джянвей пише про результати дворічного тестування інтегрованої мережі, що працює в космосі й на землі: Китай позиціонує себе як світового лідера з квантових технологій, включно з розробкою майбутніх міжнародних стандартів.

4600 перших кілометрів мережі два роки проходили експериментальне тестування, й тепер мережа "здебільшого готова до використання", – написали дослідники в журналі Nature.

Мережа включає волокно на землі та зв'язок із супутником, і заявляється, що її неможливо хакнути. Китай розробляє стандарти квантової комунікації для Світової організації зі стандартизації.

У теорії, самі закони фізики гарантують, що спроби зламати повідомлення спричиняють фізичні зміни в повідомленнях.

Остаточна розробка таких квантових комунікацій насамперед має застосовуватися в обороні, фінансах, урядових повідомленнях.

Експериментальна мережа складалася з супутника Micius та понад 700 оптично-волоконних кабелів, які поєднували 32 ноди (вузли) в чотирьох провінціях і трьох містах Китаю.

зображення з Weibo
зображення з Weibo

Технологія має англійську назву quantum key distribution (QKD). Українською це перекладають як квантове розповсюдження ключа.

Пара пов'язаних частинок впливає одна на одну, навіть перебуваючи на великих відстанях.

Це створює безпеку навіть за недосконалості реально наявних пристроїв, створюючи довгострокову стабільність.

В експерименті брали участь понад 150 учасників від уряду, фінансів, електро- й промислових компаній. Так, урядова електромережа Китаю надсилала через QKD зашифровані дані своєму підрозділу в Сіньцзян-Уйгурський автономний район біля західного кордону країни.

Наземні станції вагою близько 100 кг поєднують користувача з супутником та іншими наземними станціями.

Тепер мета розробників – зменшити станції передачі до розміру, який зрештою може переносити з собою людина. Тим часом модулі для доставки на велику кількість супутників забезпечать більшу стабільність.

У грудні 2020 року китайські фізики на чолі з тим-таки Пан Джянвеєм заявили про створення квантового комп'ютера, у трильйон разів швидшого за нинішні суперкомп'ютери.

Пан Джянвей, якому зараз 50 років, здобув уже багато міжнародних нагород, і йому пророкують Нобелівську премію з фізики.

Квантовий комп'ютер Jiuzhang, фото Технологічно-наукового університету Китаю
Квантовий комп'ютер Jiuzhang, фото Технологічно-наукового університету Китаю

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

технології майбутнє Китай

Знак гривні
Знак гривні