Графіка дня. Чому для людства новий, заразніший штам коронавірусу навіть гірший за смертельніший

Більш заразний варіант SARS-CoV-2 – смертельніший. Не через те, що він небезпечніший для індивіда, а оскільки дістанеться більшої кількості людей. Розгляньмо варіанти.

Скорочений виклад матеріалу Vox.

Що відомо про новий, «британський» варіант коронавірусу?

Попередні дані свідчать, що так званий британський варіант B.1.1.7 заразніший на 30–70%. Він уже з'явився у всьому світі.

Зокрема за 25 км від українського кордону

Потенційне збільшення індексу зараження R непокоїть епідеміологів. Це просто означитиме більше випадків, а отже, й необхідність іще суворіших заходів для сповільнення епідемії.

Первісний індекс R (від "репродукція") становив від 2 до 3 – один пацієнт у середньому заражував від двох до трьох осіб. Завдяки дистанціюванню, носінню масок і локдаунам цей індекс було зменшено, місцями до менш ніж одиниці.

Уявімо, що R у певній спільноті становить 1 – тоді зростання заразності на 50% означає, що ті самі заходи стримання роблять індекс R рівним 1.5.

І щоб боротись із заразнішим вірусом, доведеться "закручувати гайки" контролю ще далі.

На малюнках одна людина представляє 10 пацієнтів.

Варіант 1: було тисячу хворих, індекс R дорівнює 1 – через місяць ми матимемо тих-таки тисячу хворих (частково вже інших, звісно).

Варіант 2: за індексу 1.5 – через місяць у нас уже 10 000 хворих:

Доведеться також вакцинувати більше людей, щоб зупинити хворобу. Поріг "колективного імунітету" – відсоток людей, які повинні мати імунітет, в ідеалі через вакцинацію – стає вищим.

Що більший R, то більший відсоток людей має бути вакциновано.

Є одна гарна новина про варіант B.1.1.7: він не є небезпечнішим для конкретних людей.

Але більше інфекцій означатиме більше смертей на рівні соціуму. На суспільному рівні 50% збільшення заразності гірше, ніж 50% збільшення смертності, пояснює епідеміолог London School of Hygiene & Tropical Medicine:

Наприклад, за рівня передачі 1.1 та рівня смертності 0.8% через місяць у нас буде 129 померлих.

Якщо вірус буде на 50% смертельнішим, але з тією ж заразністю – це погано для кожного конкретного зараженого, звісно, а в суспільстві це означатиме 193 померлих через місяць.

Натомість, якщо вірус не змінює смертність, але заразність росте на 50% – через місяць виявиться, що померлих уже 978, через значно більшу кількість загальних випадків:

Що нові варіанти коронавірусу значать для людства? The Economist

Знову ж, зростання заразності на 50% тут – лише оцінка для математичного моделювання.

Можливо, 50% стосується лише Британії, а у місцях з іншим соціальним дистанціюванням і заходами впливу новий варіант коронавірусу поведеться по-іншому.

Однак принаймні це є "закликом до дій". По-перше, що швидше зупиниться пандемія такого масштабу, то менше буде нових варіантів, які виникатимуть і надалі. Якщо вірус не реплікується, він не мутує.

Тож соціальне дистанціювання, маски та належна вентиляція стають іще важливішими.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

математика пандемія коронавірус світ

Знак гривні
Знак гривні