Математичне моделювання: навіть за ідеальних умов вакцинація не врятує Україну від коронавірусу в 2021 році

За ідеальних (для України) умов, вакцинація тільки самої групи ризику триватиме пів року та не гарантує, що в населення з'явиться колективний імунітет.

Навіть коли всі амбулаторії сімейної медицини в Україні щоденно вакцинуватимуть постійний потік пацієнтів по вісім годин на день без перерв і вихідних, це триватиме пів року та не гарантує встановлення колективного імунітету до COVID-19. У реальному житті досягнути такого неможливо, йдеться в дослідженні Київської школи економіки (КШЕ).

У КШЕ вважають, що Україна має тестувати на COVID-19 вшестеро більше. На їхню думку, система тестування не контролює захворюваність у країні. Щоб взяти ситуацію під контроль, за 12 500 нових випадків на добу слід проводити 250 тис. ПЛР-тестів щодня. Нинішній рівень тестування — в середньому 40 тис. ПЛР-тестів на добу. Ця кількість достатня для контролю ситуації, коли Україна мала дві тисячі нових випадків на день.

Нині коефіцієнт виявлення нових випадків дуже високий — 33%. ВООЗ рекомендує притримуватися рівня у 5% для контролю за ситуацією. Жодна з областей в Україні не відповідає цьому рівню.

Згідно з дослідженням, за ідеальних умов вакцинація однієї групи ризику триватиме шість місяців.

У КШЕ підрахували, що в Україні орієнтовно 13,5 млн людей, старших за 55 років, які є в групі ризику із COVID-19. Їх треба вакцинувати передусім.

Навіть в ідеальному світі, коли всі 6 580 амбулаторій сімейної медицини, законтрактовані Національною службою здоров’я, щоденно вакцинуватимуть постійний потік пацієнтів по вісім годин на день без перерв і вихідних, це триватиме шість місяців.

Проте це лише 36% населення, що навіть не гарантує встановлення колективного імунітету.

Хмарочос

катастрофа математика суспільство медицина пандемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні