Прем'єр-міністр заявив про покращення ситуації з COVID-19. Пояснюємо, чому це не відповідає дійсності

Можливо, Денис Шмигаль просто не дуже добре знається на тому, про що каже. Може, свідомо обманює публіку – жоден із варіантів не є прийнятним. Провалена підготовка до епідемії, нездатність організувати навіть мінімально необхідні речі, наближення катастрофи медичної системи та неадекватні заяви урядовців – саме такими є результати уряду Зеленського у боротьбі з COVID-19.

Отже, Шмигаль починає з того, що мобільність населення (за даними операторів мобільного зв’язку) зменшилася до найнижчого з часів карантину рівня. Так, справді – однак це зменшення незначне, і частково може бути пояснене сезонністю (гірша погода тощо). Немає обґрунтованих підтверджень, що настільки невелике зменшення вплине на перебіг епідемії.

Другий аргумент Шмигаля про "покращення" звучить ще більш зловісно: "У нас фактично другий тиждень пішов, як стабілізувалася кількість хворих, які займають місця в лікарнях, на рівні 27–28 тисяч. Ми не рухаємося вгору, не перетинаємо відмітку в 30 тисяч – і це доволі позитивний і дуже об'єктивний результат". Те, що прем'єр видає за досягнення, насправді може бути ознакою майже стовідсоткового завантаження обладнаних місць у лікарнях. Судячи з численних повідомлень із різних регіонів, кількість хворих у лікарнях не зростає тому, що вони не в змозі приймати нових пацієнтів.

"Результатом усіх цих заходів має стати вихід на плато за кількістю захворілих на початок грудня" – стверджує Шмигаль, однак є ще кілька аргументів на користь того, що такого не відбудеться.

  1. Кілька моделей, зокрема від Текстів, показують збільшення ефективного числа поширення Rt останнім часом. Це означає, що за два-три тижні поява нових інфікованих може навіть пришвидшитися. Тобто ситуація не лише не покращується, а навпаки – погіршується. Щомісячне подвоєння кількості хворих, яке ми спостерігаємо з серпня (і яке підтвердилося і для листопада, з 8 тис. до 16 тис. на день, за місяць) може змінитися на подвоєння за значно коротший період: 21 день і менше.
  2. Ситуація з тестами – катастрофічна. Ситуація зі статистикою по хворих і смертях – також. Є обґрунтовані підозри, що останнім часом кількість неврахованих хворих різко зросла (через колапс із тестуванням у низці областей). Як видно з графіка нижче, 3/5 областей проводять тестування із середньою швидкістю більш ніж три дні (що робить тести непридатними для ізоляції та ефективного обмеження). У вісьмох областях середній час тестування понад тиждень – це означає, що лабораторії захлинаються від кількості зразків.

Найближчим часом можна буде зрозуміти, чи дійсно ситуація погіршується. Однак, майже напевне, покращити її за допомогою тих заходів, що наразі використовує уряд, не вдасться .

Ситуація з тестуванням
Ситуація з тестуванням

ситуація криза covid-19

Знак гривні
Знак гривні