Інфографіка дня. Чому багаті країни настільки вразливі до COVID-19 – The Economist

Якщо рахувати тільки вік, то відсоток померлих від заражених в Італії мав би бути взагалі вдесятеро вищим, ніж в Уганді. Це дещо врівноважує краща медицина, але не до кінця.

Відсоток померлих від заражених, з поправкою на розподіл заражень за віком, за інших рівних умов – математичне моделювання The Economist
Відсоток померлих від заражених, з поправкою на розподіл заражень за віком, за інших рівних умов – математичне моделювання The Economist

За інших рівних умов, Японія мала б бути найвразливішою країною у світі.

Дослідники за рік виявили десятки чинників, за яких зростає ризик померти при зараженні на Covid-19, включно з підвищеним тиском, діабетом і ожирінням. Однак найбільший чинник ризику – старість.

Щоб вирахувати вразливість країни, The Economist поєднав дані про віковий розподіл населення з даними про смертність вікових груп від коронавірусу.

Найбільший медіанний вік мешканців Японії (48) – середній ризик померти тут становить 1.3%

Далі йде Італія з медіанним віком 47 років – і це вже зменшує ризик до 1.1%.

Європа загалом має середній ризик 0.9%, що вище за США (0.7%), Китай (0.5%), Індію (0.3%). У країнах Африки ризик померти в середньому менший за 0.2%. Найменш уразлива Уганда, де медіанний вік мешканців лише 17 років, а середній ризик померти становить 0.1%, у понад десяток разів нижчий, ніж в Японії чи в Італії.

Але, звісно, "всі інші умови" не рівні.

Інші чинники ризику, наприклад ожиріння, значно варіюються в різних країнах. І, звісно, різними є системи охорони здоров'я.

Але розуміти "середній ризик" важливо, щоб краще порівнювати країни. Це також підкреслює важливість утримування низьких рівнів захворюваності в таких країнах, де є багато літніх людей. Як-от уся Європа, яка зараз із цим упоратися не може:

Чому в Європі все так погано з коронавірусом, а в Азії ні? Розбір польоту від The Economist

Розвинені країни Європи на перших місцях із захворюваності на COVID-19 на мільйон населення (ГРАФІК)

Чому коронавірус настільки сильніше вдарив по західній півкулі, ніж по східній? Медичний погляд

інфографіка суспільство медицина пандемія карта демографія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні