Стоматологічний ополіскувач у лабораторних умовах убиває коронавірус за 30 секунд

Ці дані треба ще підтвердити в реальних життєвих умовах.

Seth Wenig/AP
Seth Wenig/AP

Дослідження університету міста Кардіфф (Британія) показало, що звичайні ополіскувачі для порожнини рота, які містять 0.07% або більше хлориду цетилпіридинію (cetylpyridinium chloride, CPC) вбивають у лабораторних умовах вірус SARS-Cov-2 упродовж 30 секунд.

Про це пише Аль-Джазіра.

Наголосимо, що це не робить автоматично "Лістерин" з аптеки чи його аналог (науковці досліджували "Дентил", британський ополіскувач) "чудесним зцілювачем". Так само, як ним не стали ані вітамін Д, ані куріння – хоча є дані, що і те, й інше зменшує тяжкість перебігу хвороби. Зазначимо також, що саме новини про "чудесні ліки", а не теорії змови, стають основним видом дезінформації про коронавірус.

Сказавши це, продовжимо: попередній звіт показує, що ополіскувач зменшує вірусне навантаження, а отже, потенційно допомагає запобігти найважчому перебігу хвороби.

Університет продовжить дослідження на пацієнтах університетського госпіталю: остаточні результати очікуються на початку 2021 року.

Утім, якщо вони виявляться недостатньо однозначними – стоматологи давно рекомендують завершувати чистку зубів ополіскувачем, що вбиває залишки мікроорганізмів, із якими не впоралася зубна паста. Принаймні до лікарні з коронавірусом потрапите зі здоровішими зубами.

британія коронавірус медицина наука

Знак гривні
Знак гривні