Вакцини Pfizer і Moderna мають різну температуру зберігання. Це матиме величезні практичні наслідки

Вакцину від коронавірусу Pfizer треба зберігати за температури -70 °C. Короткочасно це можна робити в сухій кризі, але довгостроково – потрібно будувати окрему дорогу інфраструктуру з промислових морозильників.

Leon Neal/Getty Images
Leon Neal/Getty Images

Два великих фармацевтичних виробники оголосили попередні дані про ефективність своїх вакцин, але проблемою може стати їх розповсюдження, для однієї особливо.

Про це пише американське National Public Radio.

Коротко – все, що треба знати про оголошену ефективною вакцину Pfizer від COVID-19

Вакцина від Pfizer має зберігатися за екстремально холодної температури – -70 °C , а отже, потребує спеціальних морозильників промислового типу.

Вакцина Moderna також має бути заморожена, однак "лише" за -20 °C, що ближче до звичайного домашнього морозильника з нових моделей.

Оголошено ще одну вакцину від COVID-19, ще ефективнішу

Спеціалістам з імунізації слід розпланувати розповсюдження будь-яких наявних доз вакцин. Особливу проблему становитиме поширення вакцини Pfizer за ультрахолодних умов.

Половину майбутніх вакцин від COVID-19 загрібають багаті країни – The Economist. Навіть Узбекистан закупив вакцину, Україна – ні

Розповсюдження вакцин за таких умов можливе в розвинених країнах, але робить їх значно дорожчими. Pfizer на додачу до вакцини розробляє власну упаковку, яка дістала неофіційну назву "коробка для піци". За допомогою сухого льоду вона дасть змогу принаймні кілька тижнів зберігати вакцини у "звичайних" морозильниках.

Натомість вакцину Moderna можна розповсюджувати за стандартною схемою, що є звичною для працівників сфери охорони здоров'я, які мають справу з вакцинами загалом.

Чому заморозка?

Обидві вакцини використовують матричну РНК коронавірусу: пацієнти привчаються виробляти антитіла без контакту власне з вірусом.

Це підхід настільки новий, що раніше вакцини типу mRNA ніколи не були схвалені відповідними органами у США.

Виробляти їх значно швидше за звичайні вакцини, але проблема в тому, що матрична РНК дуже легко руйнується.

Що менша температура, то повільніші хімічні процеси, що спричинюють розпад активної речовини вакцини.

Щоб сповільнити розпад мРНК, її огортають іншими речовинами (для простих людей це порівнюють із шоколадом, який вкривають цукровою карамеллю, щоб він не танув у руках – і виходить М&M's).

Оскільки ж обидві компанії тримають точні формули в таємниці з комерційних міркувань, то наразі вчені з-поза меж компаній не знають, чому саме у різних вакцин різні температурні вимоги.

Покладатися можна тільки на дані самих фірм-виробників: одна вакцина вимагає -70 °C, інша "лише" -20 °C.

Moderna пояснила NPR, що їхня температура зберігання може бути менш екстремальною через "властивості та структуру ліпідних наночастинок", і оскільки раніше компанія вже розробила десять інших кандидатів-вакцин на основі мРНК, тож із досвідом "якість продукції покращилась, і вона не потребує глибокої заморозки для уникнення деградації мРНК".

Можливо, вакцина Pfizer із часом також стане стабільнішою за дещо тепліших умов – для цього фармвиробники використовують тривалі дослідження на термостабільність. Вакцину експериментально витримують за різних умов і дивляться, наскільки добре вона витримує різні температури або різний час недотримання належних температур.

Використовують також коливання температур, щоб відтворити те, що може статися, якщо вантаж буде перевозитись у реальних умовах, коли щось може піти не так, як прописано в інструкції.

Усе це вимірюється в реальному часі. Відповідно, якщо вакцина має термін зберігання два роки в температурі морозильника, потрібно справді протримати її там увесь цей час й після завершення терміну провести тести, чи вона досі ефективна.

Враховуючи терміновість вакцин від Covid-19, спершу термін гарантованого зберігання у них буде нижчим – і лише з отриманням надійних даних його подовжуватимуть.

Pfizer не відповів NPR на запитання, чи буде невдовзі знижено температурні вимоги до зберігання вакцин. Сторонні експерти сумніваються в цьому. Проте, зазначають вони, Pfizer може довести, що вакцина може зберігатися певний час за межами морозилки, що полегшить її адміністрування та поширення до віддаленіших місць або до місць концентрації конкретних груп людей (як-от будинки для літніх людей).

Різні температурні вимоги потребують різних планів розповсюдження

Зараз Pfizer вимагає -70 °C і дає термін придатності в шість місяців при цьому.

Спеціалізовані машини для перевезення містять до п'яти згаданих вище "коробок для піци", в яких раз на п'ять днів на термін до 15 днів треба міняти сухий лід.

Але навіть таке розповсюдження у навіть багатих країнах пов'язано зі значними викликами.

Moderna заявляє, що її вакцина-кандидат стабільна за -20 °C до шести місяців, а після розмороження витримує 30 днів у звичайному холодильнику.

Її також можна тримати за кімнатної температури до 12 годин. Це плюс для працівників у сфері охорони здоров'я на місцях: не треба ставити партію в холодильник між кожними двома пацієнтами.

Враховуючи велику потребу, авторизують, імовірно, обидві вакцини. Тоді, планують у США, "складнішу в обходженні" вакцину Pfizer можна використовувати в мегаполісах і в місцях скупчення людей типу великих університетів. Крім того, Pfizer заявила, що мінімальна кількість доз, які можна замовити, становить 975 (зазвичай це близько 100 доз).

Moderna, натомість, працюватиме більш універсально, зокрема в місцях, де важко використати відразу під тисячу доз, зібравши в одному місці стільки людей, і де важче витримувати настільки суворі температурні режими зберігання.

Висновок?

Вакцини Moderna, вочевидь, універсальніші. Вони дещо послаблюють страхи, які виникли спершу, що вакцини з'являться, але їх неможливо буде розповсюджувати. Водночас усі дози Pfizer спершу теж будуть використовуватися через велику потребу – але ультрахолодне зберігання становитиме значну проблему.

Найкраща новина в тому, що вже зараз адміністраторам вакцинування є з чого вибирати. Проте експерти наполягають, що це "не перегони" і що через глобальний попит нам справді потрібно багато, багато різних вакцин. Усі, які будуть. Зрештою, не друга, а п'ятдесята вакцина може виявитися справді найкращою.

вакцина медицина пандемія наука вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні