Що більше уряди слухають учених – то менше у країні коронавірусу (ІНФОГРАФІКА)

Поєднуємо дані The Economist і Financial Times, і результат виходить доволі красномовним. Є обернена залежність між дотриманням рекомендацій учених та кількістю коронавірусу: що більше науки – то менше коронавірусу, і навпаки.

Синім позначено дотримання, червоним – недотримання рекомендацій вчених. Опитано самих учених: інфографіка The Economist
Синім позначено дотримання, червоним – недотримання рекомендацій вчених. Опитано самих учених: інфографіка The Economist

Дивіться також:

Чому коронавірус настільки сильніше вдарив по західній півкулі, ніж по східній? Медичний погляд

За очевидним винятком Аргентини, помітно, що дотримання рекомендацій науковців пов'язане зі значно меншою кількістю випадків коронавірусу в країні.

Візьмемо топ-3 та боттом-3 зі списку The Economist і покажемо кількість випадків коронавірусу на мільйон населення за допомогою інтерактивної програми Financial Times:

Криві нових випадків коронавірусу на мільйон населення: інфографіка Financial Times
Криві нових випадків коронавірусу на мільйон населення: інфографіка Financial Times

Те саме з Росією (четверта знизу):

Росія бреше про свою реальність пандемії – CNN. Важкі кадри на відео

Опитування серед учених проводив швейцарський видавець наукових журналів Frontiers. Ця група журналів поділена за галузями, деякі матеріали ми перекладали, наприклад:

Як формуються антинаукові теорії змови про COVID-19? Науковий погляд

Науковці Нової Зеландії виявилися найбільш задоволеними діями політиків. Не дивно: Нова Зеландія двічі виходила на нульовий рівень. Після цього окремі нові випадки щоразу було "імпортовано" з-за кордону.

Водночас жорсткі дії підтримувало й населення: прем'єрка Нової Зеландії з приголомшливим відривом переобрана на загальних виборах у країні.

Науковці Китаю – де, попри походження вірусу, його практично подолано – також були задоволені.

Непогано оцінили й дії Ангели Меркель – за своєю першою професією вона, до речі, хімік.

Натомість у Британії, яка не раз заявляла про дотримання рекомендацій учених, менш ніж чверть самих науковців сказали, що політики слухали їхніх порад.

Не завжди очевидна залежність

The Economist наголошує, що науковці Британії дійшли поганих висновків щодо дій влади не тільки через тяжке поширення пандемії. Скажімо, в Бельгії та Іспанії смертність від коронавірусу на мільйон населення ще вища, водночас учені краще оцінили дії своїх урядів. Проблема в тому, що Боріс Джонсон, прем'єр Британії, також відстає від порад учених. Так, новий локдаун в Англії було оголошено на шість тижнів пізніше, ніж до цього закликали власні наукові радники Джонсона.

Загалом найгірше пандемія вдарила по країнах, де політики діяли найменше за порадами вчених, зазначає The Economist. Передусім у Бразилії більшість науковців заявили, що експертні поради відкидались. У Сполучених Штатах, які опинилися на самому дні дослідження Frontiers, Дональд Трамп навіть публічно називав своїх радників у сфері охорони здоров'я "ідіотами", висміював маски та особисто поширював фейки:

Головним рушієм дезінформації про коронавірус в англомовному світі очікувано виявився Дональд Трамп – моніторинг

світ інфографіка політика наука коронавірус

Знак гривні
Знак гривні