Половину майбутніх вакцин від COVID-19 загрібають багаті країни – The Economist. Навіть Узбекистан закупив вакцину, Україна – ні

Біднішим країнам, можливо, доведеться чекати "роками".

Підтверджені замовлення на вакцини, доз на особу - Україна йде за програмою COVAX від ВООЗ, унизу графіку прямо над Бангладеш
Підтверджені замовлення на вакцини, доз на особу - Україна йде за програмою COVAX від ВООЗ, унизу графіку прямо над Бангладеш

Дані, зібрані The Economist, показують, що багатші країни заздалегідь подбали про своє населення, маючи угоди на ще навіть до кінця не готові вакцини. Таким, як ми, доведеться покладатися на ВООЗ.

Коротко – все, що треба знати про оголошену ефективною вакцину Pfizer від COVID-19

А що Україна?

Як уже писали ТЕКСТи, бідніші країни, зокрема й Україна, мають розраховувати на програму під егідою ВООЗ.

Ми розраховуємо придбати в 2021 році 7,5 млн доз, і кошти на це вже передбачені в бюджеті. Але з жодною з відомих фірм-розробників, зокрема й Pfizer, Україна наразі не укладала угод – принаймні повідомлень про це не було. Зазначимо, що нинішня вакцина від Pfizer потребує зберігання при температурі -60 градусів, її потрібно колоти двічі, з інтервалом у 21 день. Тому по факту Україна зможе повноцінно вакцинувати 3–4 млн людей.

Ми розраховуємо на ООНівську програму для, умовно кажучи, "бідних і нездалих". Йдеться про програми COVAX під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Ролик ВООЗ із поясненням програми COVAX

Згідно з програмою, понад 70 розвинених країн світу гарантували, що не "нагромаджуватимуть" вакцину лише для себе, але забезпечать доступ до неї бідніших держав і навіть профінансують закупівлю. Трамп демонстративно відмовився від участі в програмі COVAX – мовляв, ВООЗ танцює під дудку китайців, і взагалі, America first. Тобто основні шанси України на отримання вакцини пов'язані саме з Євросоюзом. Ну, або українські дипломати проявлять вищий пілотаж і домовляться зі США про адресну підтримку не в межах COVAX. Що ж до повідомлень про якесь власне виробництво українських вакцин від коронавірусу – то це не більше ніж не дуже доброякісний піар. Навіть якщо прототип вакцини можна створити в лабораторії, Україна не має можливостей ні для тестування на десятках тисяч людей, ні для масового виготовлення препарату. Тому, замість фантазій на тему вакцини "Зроблено в Україні", владі варто було б зосередитися на переговорах про максимально швидкий доступ до перших офіційно затверджених вакцин. Хоча б для найбільш уразливих категорій населення – медиків, освітян, працівників транспорту, військовослужбовців тощо.

Фахівці ВООЗ кажуть, що карантинні заходи триватимуть до кінця 2021 року. Все йде до того, що розвинені країни вакцинують своїх громадян першими, а інші стоятимуть у черзі, отримуючи мінімально необхідну кількість вакцин від ВООЗ для медиків, поліцейських і військових. Оптимістичний прогноз від ТЕКСТів: більш-менш масова і доступна вакцини в Україні з'явиться під кінець літа 2021 року. Песимістичний – до кінця 2021 року.

коронавірус графік економіка вакцина

Знак гривні
Знак гривні