Що значить «відвести до дельфінів» і хто такий Жора, він же Іван Іванич? Сленг шести українських професій

Ми не уявляємо свого життя без мовлення: використовуємо слова для висловлення почуттів, у робочій комунікації, під час дружніх зустрічей чи у конфліктних ситуаціях. Слова з нами скрізь і завжди. Редакція онлайн-журналу The Point створила невеликий словник професійного сленгу, щоб спеціалісти різних галузей могли розуміти одне одного краще.

Ілюстративне фото: професійний жаргон є в усіх мовах
Ілюстративне фото: професійний жаргон є в усіх мовах

Лікарі

Професійна мова лікаря вирізняється з-поміж інших великою кількістю термінів, запозичених із латинської та грецької. Але, окрім ін’єкція, діагноз, антисептик та інших звичних слів, лікарі вживають і сленгові слова, що мають таке значення лише в їхньому середовищі.

Поліцейські

Найчастіше поліцейські для швидкої передачі інформації між собою використовують кодування. Коди спеціально не повідомляють широкому колу населення, щоб уникнути паніки в разі небезпечної ситуації. Лексика поліцейських не перенасичена термінологією, їхні розмови короткі та точні. Навіть професійний сленг лаконічний, з мінімальною кількістю метафор.

Пожежники, рятувальники

Через схожість служби професійні слова працівників ДСНС часто такі самі, як у військових, але є кілька питомо своїх, значення яких зрозуміють лише пожежники-рятувальники.

Учителі

Представники цієї професії менше схильні застосовувати сленг у своєму робочому житті, адже сповідують чистоту мови та максимально дотримуються правил. Проте все ж професійний сленг у вчителів присутній.

Журналісти

Представники четвертої гілки влади у своїй роботі часто використовують звичні для широкого загалу слова у зовсім нелогічних значеннях.

Пілоти

В авіаційній сфері спілкування переводиться у професійний сленг навіть поза роботою, адже багато слів набувають нових значень.

Звісно, в українській мові ще багато сленгових слів різноманітних професій, які її лише збагачують. Мова розвивається та живе разом із суспільством, віддзеркалює його проблеми та перемоги.

суспільство курйоз мова

Знак гривні
Знак гривні