Як формуються антинаукові теорії змови про COVID-19? Науковий погляд

Журнал американської медичної асоціації пише про те, звідки беруться заперечення науки загалом та теорії змови щодо коронавірусу зокрема.

Графіті в Лондоні: "Covid-19 – фальсифікація, 5G – вбивця ". Фото Neil Hall / EPA
Графіті в Лондоні: "Covid-19 – фальсифікація, 5G – вбивця ". Фото Neil Hall / EPA

Значна частина громадськості США відреагувала на пандемію виступами проти масок і обмежень, антивакцинними поглядами, теоріями змови, а також підтримкою з боку обраних лідерів недоведених способів лікування.

Тут, імовірно, натякають на Дональда Трампа:

Головним рушієм дезінформації про коронавірус в англомовному світі очікувано виявився Дональд Трамп – моніторинг

Менш ніж половина людей у США дотримується рекомендацій носити маску в громадських місцях, відповідно до опитувань. Антинаукова риторика мала наслідки: населення США становить 4% населення світу – але смертність у США станом на момент написання статті сягнула 20% усіх смертей від коронавірусу.

Головна причина – низька наукова "грамотність"

Наука, зокрема щодо коронавірусу, складна – люди часто не розуміють графіків, статистики та пропонованої терапії.

Крім того, вчені змінювали рекомендації, отримуючи нові дані: наука за визначенням уточнює інформацію залежно від надходження даних. Але у критичних ситуаціях, як нинішня, науково неграмотне населення внаслідок цього починає менше довіряти науці як такій.

Як показали випускні тести 2015 року, серед усіх учнів випускних класів у США лише 22% були визначені як "компетентні" в природничих шкільних предметах, а 40% отримали оцінки "нижчі за базове знання".

Освіта має значення.

48% опитаних цьогоріч дорослих у США з середньою чи неповною середньою освітою вірили, що "є певна істина" в теорії про сплановану пандемію. Серед людей з вищою освітою таких було тільки 15%.

Фальшиві уявлення про Covid-19

Медичний журнал детально пише про різні неврологічні механізми формування хибних уявлень там, де це найкраще досліджено та найбільш яскраво виражено: у людей з різноманітними відомими психічними розладами. Ця інформація про неврологію цікава хіба що спеціалістам. Але далі медики ставлять питання:

Як подібні механізми стосуються здорових людей?

Людина, яка не має наукової грамотності, так само нездатна зрозуміти, скажімо, графік або таблицю, як людина з DLM (тип деменції) не здатна правильно розпізнати обличчя.

Без надійних даних, які людина розуміє, індивід вимушений шукати джерела інформації, що відповідають його почуттям. Як приклад: інформація, що заперечує наявність загрози ("коронавірус – як грип, це все політики грають, або це все фармацевтичні корпорації у пошуках надприбутків").

Не розуміючи наукові дані, тим більше якщо вони можуть вимагати зміни поведінки – людина знаходить дані, які є для неї простішими та більш обнадійливими. Такий тип теорії змови заспокоює – так само, як певні клінічні пацієнти вигадують собі багатство й вірять у нього, заспокоєні.

Роль соцмереж

Нині проблему теорій змови посилюють різні соцмережі. Раніше різні теорії змови були фрагментовані, вони швидко вимирали через брак прихильників. Одні вірили в одне, інші в інше, і зазвичай цим людям було важко спілкуватись одне з одним. Носії різних теорій змов, зіткнувшись, не знаходять спільної мови.

Тепер соцмережі, як посилювачі відлуння, зміцнюють ці теорії, підтримуючи хибні уявлення, й кожен охочий знайде теорію змови по собі, а також однодумців, які будуть його підтримувати.

Можливі відповіді

Відповідь, яку наводить Журнал американської медичної асоціації, самоочевидна і водночас утопічна:

Потрібно змалку, але також і надалі впродовж життя систематично збільшувати зусилля навколо наукової освіти людей.

Науковцям, і лікарям зокрема, слід створювати доступні, популяризовані презентації на кожну тему.

"Привабливі та доступні" вебсайти з надійною інформацією мають протидіяти хибам та розвінчувати міфи.

Що стосується Covid-19, потрібно систематично аналізувати, "що пішло не так" із політичними рішеннями від початку пандемії.

Науковцям слід постійно працювати з представниками різних політичних сил для створення послідовної політики на підтримку наукової освіти.

Повний матеріал англійською з посиланнями на дослідження, опитування та наукову літературу

Ілюстративне: музикант Boki Prekovic, погодивши час із сусідами, вирішив грати у вікні для розваги людей, вимушених сидіти вдома під час локдауну в квітні 2020 року. Фото Chris Whiteoak/The National
Ілюстративне: музикант Boki Prekovic, погодивши час із сусідами, вирішив грати у вікні для розваги людей, вимушених сидіти вдома під час локдауну в квітні 2020 року. Фото Chris Whiteoak/The National

медицине суспільство пандемія психологія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні