Нова «епоха корупції»? Чому КС скасував кримінальну відповідальність за недостовірні декларації – пояснює НАЗК

Судді Конституційного Суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, переслідуючи в тому числі й власні інтереси.

Як передає Укрінформ, про це заявили у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Зокрема, як йдеться в заяві, НАЗК виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.

«Це свідчить про наявність в Ірини Завгородньої та Сергія Головатого конфлікту інтересів під час участі в прийнятті рішення. Закон забороняє суддям брати участь у справі за таких умов», – наголосили в Нацагентстві.

Так, у декларації Головатого за 2019 рік виявили 3,6 млн грн недостовірних відомостей, у декларації Завгородньої за 2018 рік – недостовірних відомостей на 615 тис. грн, у декларації за 2019 рік – 754 тис. грн.

«Розгляд цими суддями справи ставить під питання об’єктивність рішення Конституційного Суду. І це в той час, коли мова йде про справу, від якої залежить майбутнє України, її сприйняття на міжнародному рівні, доступ українців до правди про життя посадовців», – підкреслив голова НАЗК Олександр Новіков.

Також у відомстві нагадали, що ще раніше, під час перевірки щорічних декларацій судді Конституційного Суду Володимира Мойсика, НАЗК встановило ознаки злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу – використання завідомо підробленого документа.

Крім того, НАЗК склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про істотні зміни в майновому стані суддями КСУ Мойсиком та Ігорем Сліденком.

Як відомо, 27 жовтня Конституційний Суд на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування, – писала Українська правда.

Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

Раніше до КСУ надійшло конституційне подання 48 народних депутатів, які, зокрема, пропонували скасувати:

  1. декларування неповнолітніх дітей та інших осіб, які живуть із чиновником;
  2. проведення НАЗК моніторингу способу життя чиновників;
  3. проведення НАЗК повної перевірки декларацій;
  4. доступ НАЗК до інформаційних баз даних та державних реєстрів;
  5. декларування відомостей про нерухомість, незавершене будівництво, цінне рухоме майно, зокрема транспорт, грошові активи та позичені кошти, фінансові зобов’язання, видатки та правочини, роботу за сумісництвом;
  6. декларування відомостей про чужі об’єкти, від яких чиновник має право отримувати дохід;
  7. публічний доступ до декларацій;
  8. подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані;
  9. статті 366-1 "Декларування недостовірної інформації" та 368-5 "Незаконне збагачення" Кримінального кодексу України.

абзац кримінал суд ксу корупція скандал маразм

Знак гривні
Знак гривні