Від початку пандемії у США близько 300 тис. «надлишкових смертей»

Попри те, що офіційно загинули від коронавірусу в цій країні 221 тис. людей станом на момент написання цього тексту – з урахуванням усіх ефектів, як-от погіршення доступу до медицини загалом, смертність у лютому-вересні на 300 тис. вища, ніж зазвичай за цей самий період.

AFP
AFP

Про це йдеться в урядовому звіті США, передає з посиланням на інформагенції SCMP.

Оцінка Центрів із контролю та профілактики захворювань США показує, що від 26 січня по 3 жовтня померли на 299028 більше людей, ніж середні дані за останні роки. Дві третини з них офіційно пов'язано з коронавірусом, однак "це може бути недооцінкою загального впливу пандемії на смертність", – сказано у звіті.

Читайте також:

У Росії найбільша у світі різниця між офіційною смертністю від COVID-19 і «надлишковою», – The Economist (ГРАФІК)

"Є багато чинників, які можуть непрямо додавати до збільшення смертності в зв'язку з пандемією, одним із них є порушення роботи медичної допомоги", – сказано у звіті.

Офіційна статистика пропускає смерті, пов'язані з пандемією непрямим чином, коли через порушення роботи системи більше людей помирають від таких хвороб, як Альцгеймер, респіраторні захворювання (інші), але може відображати також зростання смертності й від непов'язаних причин.

Потижнево, найбільші піки смертності були 5–11 квітня (на 40.4% більше за той самий період у середньому), а також 2–8 серпня (на 23.5% вища).

Несподіваною виявилася розбивка за віком. Відомо, що від коронавірусу найбільше помирають найстарші люди. Однак надлишкова смертність припала передусім на вікову групу 25–44 роки (на 26.5% більше, ніж зазвичай).

Пояснень цьому поки що не надано.

Загалом такий підрахунок потрібен, щоб подивитися справжню "ціну" інфекції, врахувавши людей, які могли померти без діагнозу, а також померлих від непрямо пов'язаних причин – від невчасно отриманої допомоги при інфарктах і до суїцидів, неприбуття медиків на місця ДТП тощо.

медицина сша наука коронавірус статистика

Знак гривні
Знак гривні