Британія й Україна домовилися про спільне виробництво ракетних катерів для ЗСУ

У Британії в присутності президента Зеленського підписали меморандум, який передбачає переоснащення Військово-морських сил ЗСУ.

Росія викрала більшу частину українського флоту під час анексії Криму. Це фото зроблене 20 березня 2014 року — на ньому український офіцер фотографує прапор ВМС на борту "Славутича", одного з кораблів, які ми втратили. AFP/EAST NEWS
Росія викрала більшу частину українського флоту під час анексії Криму. Це фото зроблене 20 березня 2014 року — на ньому український офіцер фотографує прапор ВМС на борту "Славутича", одного з кораблів, які ми втратили. AFP/EAST NEWS

Про факт підписання документу повідомила пресслужба президента України. "Міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес підписали Меморандум про посилення співпраці… у військовій і військово-технічній сферах", — йдеться у офіційному повідомленні, яке цитує УП.

Зазначається, що документ передбачає залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства в розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

За даними "Європейської правди",  домовленість, досягнута для підписання цього документа, передбачає переоснащення українських Збройних сил сучасними ракетними катерами, які сумісні зі стандартами НАТО і будуть здатні закрити потребу в кораблях такого класу в Чорному та Азовському морях.

У посольстві Великої Британії в Україні раніше підтвердили, що меморандум, який готується до підписання, передбачає "підтримку суднобудівних потужностей" в Україні. "Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії, паралельно з модернізацією власного судновиробництва", – йдеться у коментарі пресвідділу дипмісії.

За даними Європравди, два перші корпуси будуть виготовлені на британській верфі за участі фахівців українського підприємства-виробника (його має визначити уряд). Надалі все виробництво – від збирання корпусів до оснащення кораблів озброєнням – буде здійснюватися в Україні, на верфі, яку уряд вибере та погодить із британською стороною.

Для фінансування робіт уряд Сполученого Королівства надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів ($1,6 млрд за поточним курсом). Кошти підуть також на побудову портової інфраструктури для базування цих кораблів в Очакові.

Європравда детальніше дізналася про цей проєкт

британія україна флот

Знак гривні
Знак гривні