На тлі погроз Рожковій член Ради НБУ пише про «розстріляли б у під'їзді». Що відбувається?

"У лихих 90-х декого з членів правління просто перестріли б у під'їзді власного будинку", – так прокоментував член Ради Національного банку України Віталій Шапран на своїй сторінці у Facebook висловлення недовіри членам Правління НБУ Рожковій та Сологубу, які залишилися працювати в центробанку після гучної відставки Якова Смолія.

"Я в захваті від значного прогресу, якій зараз спостерігається в системі корпоративного управління НБУ і в Україні загалом. У лихих 90-х роках декого з членів Правління просто перестріли б у під'їзді власного будинку (згадайте історію пана Гетьмана). За часів Віктора Андрійовича (а потім і Федоровича) їх би просто звільнили в найкращих рейдерських традиціях, а потім би вони роками поновлювались через суди (згадайте історію Приходька). А в наші часи з ними поводяться більш толерантно та педагогічно, сподіваючись на кращі зміни", – написав Шапран.

На скандальний допис члена Ради НБУ звернув увагу громадський активіст, член Руху опору капітуляції Юрій Гудименко. Він зауважив, що такі натяки на розправу з неугодними владі посадовцями після "кварталівських жартів" на каналі Коломойського про спалений будинок ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої – поза межею.

"Я справді багато чого бачив, але такого не пригадаю вже давно. Член Ради Нацбанку натякає на те, що Рожкову і Сологуба (це члени команди Якова Смолія, попереднього, ще до-Зеленського глави Нацбанку, яких зараз намагаються вичавити з банку, але не можуть за законом) добре б застрелити в під'їзді, як Вадима Гетьмана. Це навіть крутіше за "Горіла хата, палала". На кону, якщо що, не тільки голова Рожкової. На кону вмикання станка і дефолт. Мабуть, членам Ради Нацбанку, там, де на чолі людина Коломойського Данилишин, вже прямо несила терпіти, а Рожкова і Сологуб заважають", – зазначив Гудименко.

Обурився дописом Шапрана і політик Борислав Береза, вказавши що він "у стилі гопника".

"Я не очікував такого днища. Що відбувається, коли ти з Кривого Рогу і тебе відібрав Володимир Зеленський, а тобі не подобаються опоненти президента? Тоді ти пишеш пост, в якому з сумом визнаєш, що зараз не лихі 90-ті й сьогодні не можна з твоїми противниками вчинити так, як було з Гетьманом. І в твоєму тексті видно ностальгію за часами, коли куля була головним аргументом, чи не можна поводитися так, як за часів Януковича. І це член Наглядової ради НБУ, а не гопник. Хоча останнє не факт", – зіронізував він.

Береза також нагадав, що голова Національного банку України Вадим Гетьман був застрелений 23 квітня 1998 року в ліфті київського будинку, де проживав.

"Це вбивство сприймається всіма учасниками банківського сектору як трагедія, а не як приклад для наслідування. Важко уявити, щоби члени Наглядової ради Даніель Александер Цапф або Йерг Бонгартц написали, що в 43 році проблему з опозицією можна було вирішити за допомогою концтабору Бухенвальд. Але Україна не Німеччина, тому в нас можлива навіть така ницість, якою і відзначився Шапран", – зазначив Береза.

І резюмував: "До речі, згідно з практикою ЄСПЛ, так дії розглядаються як тиск і пряма погроза насильством. А значить, після розгляду цієї справи в Страсбурзі буде рішення, згідно з яким Україна виплатить компенсацію позивачеві. Ця виплата буде не з кишені того, хто написав цю блюзнірську нісенітницю. А ми з вами, своїми податками, заплатимо за брудні слова і думки члена Наглядової ради НБУ Віталія Шапрана. Тож у нас черговий претендент на перше місце в зашкварі тижня".

Перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова і сама прокоментувала допис Шапрана – просто в коментарях на Facebook.

Оголошення догани Радою НБУ першій заступниці голови НБУ Катерині Рожковій та заступнику голови Дмитру Сологубу – це тривожний сигнал для незалежності Національного банку. Саму ж догану було винесено за спілкування зі ЗМІ.

Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, коментуючи оголошену Радою Національного банку України їй та іншому заступнику голови НБУ Дмитру Сологубу догану, передає Цензор.

Про останнє рішення Ради НБУ На численні запити ЗМІ надаю особистий коментар 😉 Запитання: Чим саме ми з Дмитром...

Gepostet von Катерина Рожкова am Montag, 5. Oktober 2020

Бізнес-видання Ліга зводить "догану" Рожковій та Сологубу до "повзучої чистки" в НБУ".

нбу конфлікт

Знак гривні
Знак гривні