Ризик скасування безвізу таки існує. Причина – розростання корупції при Зеленському

Впливові депутати Європарламенту написали відкритий лист лідеру фракції "Слуга народу" Давиду Арахамії. У листі вони пояснюють, що реальні загрози безвізовому режиму з ЄС таки існують. Перед цим Арахамія говорив, що немає жодного ризику, а журналісти все неправильно трактують.

Раніше попереджали й Зеленського:

Напередодні саміту Україна-ЄС: рішення української влади ставлять під загрозу безвіз для українців

Лист до Арахамії підписали доповідач ЄП щодо України Міхаель Ґалер, заступник голови парламентської делегації в Комітеті Асоціації України-ЄС Віола фон Крамон і депутатка ЄП Раса Юкнявічене.

В анонсі листа зазначено, що його написання зумовлене останніми подіями в Україні, зокрема "призначенням Верховною Радою комісії з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) за непрозорих обставин".

"Майже 17 місяців тому президент Зеленський і ваша команда прийшли до влади з двома важливими обіцянками – боротися з корупцією та відновити мир і територіальну цілісність... У боротьбі з корупцією ваш уряд ще в перші дні вселяв надію. Сам президент передбачив "Україну своєї мрії", де "вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники реальні тюремні терміни". Через 17 місяців ми не можемо не помітити, що мрія дає тріщини, і багато хто з цих тріщин саме у вашій партії, пане Арахаміє", – зазначили депутати.

Такими "тріщинами" вони назвали:

те, що "деякі члени "Слуги народу" поширюють кремлівську дезінформацію, координуючи добре організовані напади на незалежні установи, такі як НБУ, НАБУ та САП".

"Ті самі члени не цураються дружити з олігархами або публічно виступати за розрив зв'язків з ЄС", – пишуть політики.

Вони також зазначили, що сприйняття корупції в Україні в 2020 році повернулося до позначки 2017 року, "хвалені реформи згортаються, а керівника САП обиратиме комісія, яка не має значного антикорупційного досвіду, репутації, високих моральних якостей та суспільного авторитету".

"Ми не можемо не бачити, як генеральний прокурор зупиняє обвинувачення у справах корумпованих суддів, у справі міністра охорони здоров'я за нібито отриманий відкат у самий розпал пандемії, а також у скандальній справі продажу державних посад за великі гроші. Це все загрожує, зокрема, макрофінансовій допомозі в розмірі €1,2 млрд не тому, що ми цього хочемо, а тому, що взаємні угоди, які ми з вами уклали, це передбачають", – зазначили депутати.

Підписанти нагадали, що у звіті Комісії 2020 року чітко наголошено, що українська сторона має "забезпечити незалежність, ефективність і стійкість антикорупційних інституцій та уникати політизації роботи всіх правоохоронних органів, звернути увагу на постійні занепокоєння про незалежність і цілісність САП, зокрема, шляхом забезпечення надійної процедури відбору наступного керівника САП". Такі ж настанови містяться в Меморандумі про взаєморозуміння, підписаному між ЄС та Україною про надання допомоги в розмірі €1,2 млрд.

Політики зазначили, що стосовно безвізового режиму у ЄС є право відмовляти "у таких свободах окремим олігархам, включно з політиками, які зловживають цим правом заради своєї приватної незаконної діяльності".

"Ми повністю усвідомлюємо, що крім десятка "поганих яблук", ваша партія – це також майданчик для енергійних, розумних і чесних законодавців, які прагнуть ставити національні інтереси країни понад усе і боротися за її європейське майбутнє. На жаль, вони в меншості, і тому їх не завжди чують", – вважають підписанти.

Євродепутати висловили впевненість, що ці "прогресивні, орієнтовані на реформи депутати "Слуги народу" мають стати головною опорою вашого уряду, щоб активізувати прагнення до реформ і повернути країну на шлях демократизації".

"Зобов'язання справжнього друга бути чесним надихнуло нас написати вам цього листа, і як друзі України ми підтримуємо її народ у боротьбі за вільну, єдину і справедливу країну. Проте, врешті-решт, усе, що ми можемо запропонувати – це дружні поради і доброзичливу руку підтримки, однак вам, українській владі, потрібно буде взяти відповідальність за країну і вирішити, Україну чиєї мрії ви готові будувати. Ми лише сподіваємося, що ви побудуєте ту, якою ми всі пишатимемося", – написали політики.

Вони також запросили Арахамію відвідати Європейський парламент. "У вас тут є друзі", – запевнили депутати ЄП.

Цензор

європарламент зеленський арахамія безвіз

Знак гривні
Знак гривні