Шість загиблих за час «перемир'я». Що відбувається на фронті зараз?

Обстріли зі ствольної артилерії та мінометів майже зникли з лінії розмежування. Противник натомість почав активно застосовувати заборонену міжнародними конвенціями зброю, здійснюючи обстріли наших військових з гранатомета, пристосованого для використання мін ПОМ-2. Самоліквідація таких мін відбувається від чотирьох до 100 годин. Радіус ураження складає до 16 метрів.

27 липня на Донбасі почав діяти режим припинення вогню, про який у Мінську домовилися учасники Тристоронньої контактної групи. За цей час загинуло шість та поранено вісім захисників України. А ще пожежі, інспекції, змагання та заборона на відкриття вогню у відповідь. То що роблять військові під час перемир’я?

"Ми постарались розібратись, чим займається військо та чи використовує «режим тиші» на свою користь".

Про це пише фонд Повернись живим.

Загиблі

Почнемо з сумних новин, але маємо про них говорити та пам’ятати про наших захисників. За два місяці перемир’я Україна втратила шістьох військовослужбовців та вісім було поранено. З'ясуймо, як загинули наші армійці. Нагадаю, що в межах перемир’я, зокрема, забороняється відкривати вогонь без дозволу вищого керівництва. У разі відкриття вогню щодо військовослужбовців можуть застосовуватись дисциплінарні стягнення. Водночас Міністерство оборони повідомило, що у разі порушення перемир'я противником, українські військовослужбовці, чиє життя опиняється під загрозою, мають право відповідати на ворожий вогонь. Військові реагують на такі заборони досить негативно, але виконують наказ та не відкривають вогонь без необхідності. Звісно, як тільки є загроза їхньому життю, тут навіть не роздумуючи ворог отримує адекватну відповідь.

Так, 12 серпня під час виконання бойового завдання при необережному поводженні зі зброєю загинув військовослужбовець окремого розвідувального батальйону. Про це повідомили в пресцентрі ОТУ «Північ».

«Із сумом повідомляємо, що під час виконання бойового завдання внаслідок необережного поводження зі зброєю, отримавши вогнепальне кульове поранення несумісне з життям помер військовослужбовець окремого розвідувального батальйону зі складу Об’єднаних сил», – йдеться у повідомленні.

Наступного дня 13 серпня в наслідок відхилення від маршруту загинув один та отримав поранення ще однин військовослужбовець, про що повідомили у пресцентрі Оперативно-тактичного угруповання «Схід».

21 серпня через необережне поводження зі зброєю загинув ще один український військовий.

«3 вересня Військовослужбовець загинув під час ліквідації пожежі на Луганщині, в районі проведення операції Об'єднаних сил. Артем вважався безвісти зниклим, однак його тіло було знайдено під завалами згорілого бліндажа. Головний сержант роти в умовах сильної пожежі здійснював евакуацію військового майна, проте стихійне лихо забрало життя десантника», – йдеться у повідомленні командування ДШВ.

6 вересня окупанти вкотре порушили режим тиші. Противник відкрив вогонь по наших позиціях поблизу Причепилівки, що на Луганщині. В наслідок обстрілу один військовослужбовець отримав поранення несумісне з життям. 17 вересня у районі Новотошківського загинув один український захисник унаслідок необережного поводження з гранатою.

Чи зменшилась кількість артилерійських обстрілів?

Як ми бачимо, бойовики регулярно порушують режим тиші, внаслідок чого гинуть наші воїни. Чи не щодня противник застосовує стрілецьку зброю та гранатомети та веде неприцільний вогонь в бік наших позицій. Натомість обстріли зі ствольної артилерії та мінометів майже зникли з лінії розмежування.

Противник натомість почав активно застосовувати заборонену міжнародними конвенціями зброю, здійснюючи обстріли наших військових з гранатомета, пристосованого для використання мін ПОМ-2. Самоліквідація таких мін відбувається від чотирьох до 100 годин. Радіус ураження складає до 16 метрів. 

Поряд з тим втрати противника переважають в декілька разів. Найбільш розповсюджена причина – смерть внаслідок зловживання алкогольними напоями та необережне поводження зі зброєю. Але, звісно, про це російська сторона не повідомляє. 

Чи дотримуються бойовики незаконних збройних формувань перемир’я?

Тут з впевненістю можна сказати, що ні.

Так, неодноразові порушення зафіксовані по всій лінії розмежування, зокрема постійне збільшення довжини ворожих траншей. До прикладу, 10 вересня неподалік села Калинове-Борщувате моніторинговою місією ОБСЄ були зафіксовані два продовження вже побудованих траншей. Так, окупанти викопали дві нові ділянки довжиною 180 та 200 метрів. Також біля окупованих бойовиками населених пунктів Григорівка та Пікузи бойовики продовжують рити нові траншеї. Спостерігачі місії зафіксували нове приблизно 150-метрове подовження наявної траншеї біля окупованих Пікуз та нову траншею біля непідконтрольної урядові Григорівки. Бойовики вкотре систематично порушують домовленості, які затвердили на засіданні ТКГ 22 липня.

Чи дотримуються домовленості щодо заборони на використання літальних апаратів?

Тут також з впевненістю можна сказати, що ні.

Спілкуючись під час кожного відрядження з військовослужбовцями, постійно чую: «Так, артилерія, звісно, не працює, але безпілотники постійно намагаються «завітати» на наші позиції. Завдяки роботі підрозділів РЕБу, вони рідко перетинають лінію наших позицій. Так, нещодавно один із таких безпілотників був зафіксований на Донецькому напрямку.

«Порушення досягнутих домовленостей зафіксоване в районі населеного пункту Водяне. На цій ділянці помічено проліт ворожого БПЛА типу «МЕВІК-2» із перетином лінії розмежування. Засобами радіоелектронної боротьби безпілотник противника було подавлено, що унеможливило його подальше застосування. Ворог вкотре намагався спровокувати наших воїнів на відкриття вогню і зафіксувати цей факт», – повідомляє штаб ООС.

Також, до прикладу, поблизу Широкиного окупанти неодноразово застосовували безпілотний літальний апарат. Засобами радіоелектронної боротьби безпілотник противника був негайно придушений, що унеможливило його подальше використання. Дані порушення також фіксують спостерігачі місії ОБСЄ та зображають у своїх щоденних звітах. Такі порушення відбуваються майже щодня, до чого наші захисники вже давно пристосувались та чітко знають алгоритм дій.

То чи був російський генерал на українських позиціях поблизу Шумів?

Нагадаємо «спільне інспектування» за участі представництв самопроголошеної «ДНР», ОБСЄ та Спільного центру з контролю за дотриманням припинення вогню (СЦКК) було заплановане на 10 вересня. Але так і не відбулось. Представниками моніторингової місії неодноразово повідомлялось, що з боку українських військових порушень перемир’я немає. Попри це, Росія разом з представниками незаконних збройних формувань наполягали на зворотному.

Наші друзі серед військових, які знаходяться на бойовому чергуванні неподалік Шумів, розповідають нам, що про жодне «спільне інспектування» не може йтися.

«Це зрада, жодної інспекції на наших позиціях не буде. Як це так, що якийсь російський генерал буде вільно пересуватись нашими позиціями, с шевронами самопроголошеної «ДНР» та фотографувати наших солдат. Якщо це спільне інспектування, чому представники української сторони не йдуть перевіряти позиції бойовиків? Якщо ми йдемо на компроміс, то він має бути з обох боків», – каже військовий.

Своєю чергою в офісі президента повідомили: що «отримали від представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника.

Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно «одноразового інспектування» виключно однієї точки не відбудеться», – йдеться у повідомленні.

У самопроголошеній «ДНР» відповідальність за зрив інспекції, звісно, поклали на українську сторону, чого й слід були очікувати. Разом із тим, після ситуації, яка склалась навколо Шумів, противник цілеспрямовано пішов на порушення домовленостей, відкривши вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях. Наразі ситуація навколо Шумів залишається повністю під контролем наших військових.

Варто зазначити вагомий вклад українського суспільства, який українське керівництво не змогло проігнорувати.

Пожежі в зоні проведення ООС

Як ми пам’ятаємо, на початку місяця території Донецької та Луганської областей охопила масштабна пожежа. Перші осередки загоряння було зафіксовано поблизу Щастя, що на Луганщині.

Військові стверджують, що характер виникнення пожеж свідчить про навмисний підпал, адже вогонь з’являвся одразу в декількох місцях. На щастя, військові були відносно готовими до такого розвитку подій та ліквідували стихію у найкоротші строки. До боротьби зі стихією були залучені підрозділи ДСНС та Збройних Сил, які відрізали шляхи розповсюдження вогню.

Загалом пожежу ліквідували понад 600 осіб особового складу та майже 90 одиниць військової техніки. Від масових пожеж загинув військовослужбовець Десантно-штурмових військ, про якого повідомляли раніше.

За весь час пожеж військові зазнали незначних втрат військового майна та особистих речей. Попри деякі труднощі, які виникли у зв’язку з пожежею, військові відновлюють зруйновані місця несення служби та побуту.

У військових з’явилось більше вільного часу з моменту початку перемир’я?

Це не так.

Навички у військовому мистецтві, зокрема у вогневій підготовці, самі себе не вдосконалять. Нещодавно у зоні проведення ООС пройшли змагання на кращих танкістів та артилеристів. Цього місяця провели перші змагання на кращих водіїв вантажних автомобілів та евакуаційних засобів. Було залучено більше ніж 20 одиниць техніки та 15 підрозділів.

Поряд з тим військові починають активну підготовку до зимової пори. Дообладнують бойові позиції, утеплюють місця для відпочинку та заготовлюють дрова. Також 12 вересня на базі однієї з бригади, що на Луганщині, пройшли «Богатирські ігри». Головним суддею стала найсильніша людина світу – Василь Вірастюк. Змагались у різних вправах. Участь брали як чоловіки, так і жінки. Хлопці штовхали медичний автомобіль Богдан, а дівчата – УАЗ. Підіймали різні важкі залізяки та брали участь в естафетах. За підсумками змагань найсильніші спортсмени та спортсменки отримали дипломи та грошові винагороди.

Якщо хтось вважає, що у військових виявилось багато вільного часу, то це не так, бо наша армія завжди проводить цей час та використовує його максимально ефективно.

Автор: Олег Карпенко

армія війна луганщина донеччина

Знак гривні
Знак гривні