Відео дня: як легко передається Covid-19 при спільних співах

Просто зняли на камеру краплинки й аерозолі, які виділяє людина, співаючи. Не тільки кашель та чхання є причиною передачі інфекцій.

Фото: SCMP
Фото: SCMP

Про це йдеться в матеріалі South China Morning Post (Гонконг). Короткий зміст публікації дивіться на нашому відео:

А тепер докладніше.

Один із відомих випадків суперперенесення коронавірусу у США – репетиція церковного хору, що складався з літніх людей. 10 березня на репетиції церковного хору в штаті Вашингтон заразилися 87% усіх відвідувачів. Члени хору мінялися місцями чотири рази впродовж репетиції, яка тривала дві з половиною години. Вони були тісно "запаковані" в обмеженому просторі й переважно були літніми людьми — тобто, більш схильними до хвороб. У результаті 53 з 61 учасників репетиції заразилися. Двоє померли.

Недавно через захворювання кількох учасників на коронавірус закрили реаліті-шоу зі сліпого відбору співаків, The Masked Singer, пише SCMP.

Після цього команда видання The Conversation за участі науковців зняла й виклала в уповільненому режимі людину, що співає до-ре-мі-фа-соль-ля-сі-до:

Зверніть особливу увагу на ноту "фа".

Всупереч уявленням деяких людей, краплини не осідали на відстані метр-півтора, а продовжували кружляти в повітрі.

Нагадаємо, понад 200 науковців звинуватили ВООЗ в ігноруванні ризику передачі COVID-19 у вигляді аерозолю

За відсутності належної вентиляції, коли група співає у закритому приміщенні, кумулятивна кількість вірусів в аерозолі, що утворюється, може бути більшою, ніж від чхання чи кашлю. Навіть якщо всі співаки здаються здоровими.

Як співати разом?

Відео показує, як під час вимовлення приголосних краплин значно більше. Дехто п-п-просто-таки п-п-п-плюється. Десь так:

Детальніше англійською

мистецтво суспільство відеотексти наука коронавірус

Знак гривні
Знак гривні