"Україна, в яку повертаються". Підприємці, чий бізнес прогорів у карантин, їдуть на заводи в Польщу

Це пов'язано з "карантинною" економічною ситуацією в Україні.

Українці та білоруси почали все активніше шукати роботу в Польщі. Білоруси роблять це через політичну ситуацію в своїй країні – при цьому, найбільше серед них представників інтелігенції та менеджерів середньої ланки. Однак вони шукають рівнозначні посади за спеціальністю та поки не особливо готові погоджуватися на фізичну працю.

Про це йдеться у звіті компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

З початку загострення політичної ситуації в Білорусі на роботу в Польщі збираються менеджери і директори компаній, власники бізнесу, архітектори, лікарі та представники творчої інтелігенції (актори, балерини). В першу чергу вони хочуть працевлаштуватися за фахом або знайти висококваліфіковану роботу.

Водночас значно зріс і попит на робітничі спеціальності в Польщі від громадян Білорусі. «Зазвичай наша фірма працевлаштовувала щомісяця приблизно 3% громадян Білорусі від загального числа працівників. За останній місяць кількість зросла до 9%. І крім цього, чекаємо, що вже через 1,5 місяця чисельність білорусів серед наших працівників зросте до 20%, коли їм оформлять робочі візи, які зараз в процесі», – повідомляє генеральний директор компанії Gremi Personal Томаш Богдевич.

Що стосується України – тут теж простежується цікава тенденція. Економічна ситуація в Україні змушує їхати на роботу в Польщу власників малого та середнього бізнесу, які не впоралися з наслідками карантинних обмежень і закрили свій бізнес. За інформацією Аналітичного центру Gremi Personal, на даний момент вони становлять близько 15% від українців, які їдуть на роботу на польські заводи і фабрики.

«Більш досвідчені в трудовій міграції працівники з України часто спочатку працевлаштовуються на виробництві, а потім, отримавши досвід і підучивши мову, відкривають в Польщі свій бізнес або шукають більш кваліфіковану роботу. Білоруські мігранти – представники інтелігенції та менеджери – зараз нагадують українців на початку 2000-х, коли вони ще не розуміли міграційних реалій: де і як шукати вакансії і чи можна розраховувати закордоном на рівнозначну роботу, як на Батьківщині», – резюмує тенденції власник компанії Gremi Personal Євген Кириченко.

Від Текстів: " Україна, в яку повертаються", – цитата з передвиборчої програми Зеленського.

україна білорусь польща

Знак гривні
Знак гривні