Страйк шахтарів у Кривому Розі триває два тижні. Лідерів "тягають" в СБУ

2 вересня шахтарі шахти «Жовтнева» Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК) відмовилися підніматись нагору після зміни. Вони оголосили безстрокову акцію протесту, вимагаючи підвищити зарплатню та повернути пільги.

стільки заробляє за місяць людина, яка щодня спускається у забій однієї із шахт Криворізького залізорудного комбінату....

Gepostet von Tasha Lomonosova am Mittwoch, 16. September 2020

КЗРК — приватне підприємство, до його складу входять чотири шахти, а основним акціонером комбінату є компанія Starmill Limited, якою володіють Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Їхня частка становить 99,88 відсотка акцій, пише Громадське телебачення.

Також шахтарі вимагають мінімальну щомісячну оплату своєї роботи у розмірі 1000 євро. Наскільки обґрунтованою чи доцільною така вимога є в українських реаліях, дискутувати важко, проте з огляду на обсяги видобутку та експорту залізної руди така зарплатня не виглядає захмарною.

На сьогодні страйк на «Жовтневій» підтримали шахтарі трьох інших шахт комбінату — «Родіна», «Тернівська» та «Гвардійська».

Окрім цього, під головним управлінням Криворізького залізорудного комбінату цілодобово стоять два-три намети зі страйкарями, а вдень відбуваються масові акції за участі кількасот шахтарів та їхніх сімей. На підтримку шахтарів до Кривого Рогу почали приїжджати активісти з інших міст України. Багато мешканців міста також підтримує страйкарів — побажати успіху учасникам наземної акції підходять перехожі, автівки сигналять їм на знак підтримки.

РЕПОРТАЖ Критики Політичної

Як пише Суспільне.Дніпро, обласний підрозділ Суспільного, до страйкарів спускалося – зненацька – СБУ. Попри те, що страйк є економічним і загальноприйнятим методом досягнення своїх прав.

Мітинг солідарності нагорі: фото Сергія Мовчана
Мітинг солідарності нагорі: фото Сергія Мовчана

Активістів профспілкового руху, зокрема Юрія Самойлова (нині пенсіонер) та Олену Маслову, та шахтаря-прохідника Олександра Потапенка викликали на допити в СБУ, передає Суспільне.Дніпро.

Робітникам, яких допитували на шахті без адвокатів, інкримінують "хуліганські дії", яких, за їхніми словами, не було:

🔻Представники Служби безпеки України спустилися у шахти «Криворізького залізорудного комбінату» для допиту...

Gepostet von UA: ДНІПРО am Mittwoch, 16. September 2020

страйк дніпропетровщина

Знак гривні
Знак гривні